Geen koevoet maar toetsenbord

22 januari 2020, Henrike Branderhorst

Wat is uw beeld bij een inbreker? Grote kans dat u denkt aan iemand met koevoet en bivakmuts, die in het donker door uw achtertuin sluipt en een deur openbreekt of raampje intikt om uw spullen te stelen. Maar tegenwoordig leven we in een wereld met andersoortige inbrekers. Zij die inloggegevens stelen, gevoelige informatie buitmaken en hele bedrijfssystemen platleggen.

Zo is in december een lek aangetroffen bij softwarebedrijf Citrix. Citrix-software wordt gebruikt om in te loggen op bedrijfssystemen. Ook bij ons. Vorige week werd bekend dat de extra genomen maatregelen om dat lek te dichten, niet altijd werken. Een zorgwekkende situatie, want deze nieuwe inbrekers kunnen zomaar hele bedrijfssystemen overnemen en gevoelige informatie stelen.

De inbrekers van nu zitten achter computers en bewapenen zich met technische kennis. Terwijl de misdaadcijfers in de ‘echte’ wereld in 2019 zijn gedaald, stijgen ze des te harder in de digitale wereld. Zorgelijk als je bedenkt hoeveel bedrijven gebruikmaken van online systemen. Ook bij Tauw zitten we middenin een digitale transformatie. Informatie uit de fysieke wereld leveren we digitaal aan onze klanten via een klantenportal dat 24/7 online beschikbaar is, zoals ArcGIS. En daarvoor gebruiken ook wij een inlogportaal van Citrix. Hoe handel je dan bij zo’n verontrustend bericht?

Wij besloten ons klantenportaal tijdelijk te sluiten. Supervervelend natuurlijk. Nu moeten klanten ons eerst weer ouderwets bellen als ze informatie willen, terwijl ze normaalgesproken eenvoudig - en op het moment dat het hen uitkomt - kunnen inloggen. Onze wereld wordt door een daling in misdaadcijfers misschien op straat wel veiliger, onze cyberwereld is ernstig in gevaar. Op momenten als deze ben ik me daarvan weer extra bewust. De veiligheid van onze medewerkers en klanten moet natuurlijk altijd voorop staan, maar als bedrijf wil je je klanten ook zo goed mogelijk van dienst zijn. Dus hoe gaan we die inbreker met die digitale koevoet stoppen? Daar ligt een enorme uitdaging.


.

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem onderstaand contact met ons op