Het exo-skelet: de RSI-muis voor de veldwerker

10 mei 2021, Jasper Schmeits

Is het exo-skelet een welkome aanvulling op de huidige persoonlijke beschermingsmiddelen van veldwerkers? Bij TAUW hebben we het uitgebreid getest.

Al sinds mijn studietijd heb ik regelmatig te kampen met RSI-klachten in mijn pols door gebruik van een traditionele muis. Dat zorgde er regelmatig voor dat ik nog niet eens een pen kon vasthouden en de pijnscheuten tot in mijn nek doorschoten. Dan was ik gedurende 6 tot 8 weken heel beperkt in mijn mogelijkheden. Rust, fysiotherapie en oefeningen met een Powerball hielpen me dan om er weer bovenop te komen.

Toch kreeg ik weer herhaaldelijk te maken met deze klacht. Vaak juist op die momenten dat ik het  heel druk had en het totaal niet uitkwam. Allerlei hulpmiddelen heb ik geprobeerd. Zoals tentamens schrijven met links, wat m’n docenten niet echt konden waarderen omdat het moeilijk leesbaar was. En regelmatig vroeg ik een secretaresse om mijn dictafoonopnames uit te werken, wat natuurlijk dubbel werk was. Of ik gebruikte spraakherkenningssoftware op mijn laptop, een technologie die pas de laatste jaren flink verbeterd is, maar die me destijds frustreerde omdat ik zelf nog vrij veel moest corrigeren (maar dat zal wel aan mijn Brabantse accent liggen). Echter, al die hulpmiddelen gebruikte ik alleen als de klacht zich al geopenbaard had, totdat onze arbeidshygiënist me een andere muis adviseerde: de RSI-muis…


Exo-skelet als hulpmiddel bij zware (veldwerk)klussen

Hulpmiddelen zijn er om ons werk gemakkelijker, maar vooral ook gezonder, te maken. Zo wordt er in de bouwsector door steeds meer partijen geëxperimenteerd met exo-skelets, een draagbaar skelet dat je zelf kunt aansturen tijdens werksituaties waarin de fysieke belasting hoog is. Een soort ‘Terminator-pak’ dat je ontlast als je bijvoorbeeld boven je macht moet tillen of bukken. Stukadoors gebruiken het steeds vaker, maar ook in de logistieke wereld zie je al de nodige voorbeelden.

Dat bracht mij op het idee om te kijken of een dergelijk exo-skelet ook nuttig kan zijn voor onze buitendienstmedewerkers. Zij staan elke dag in weer en wind te buffelen; zware grindzakken tillen, boringen en peilbuizen plaatsen en dan hebben we ook nog lastige klussen waarbij een stootijzer nodig is of waarbij veel gebukt moet worden, zoals bij asbestgaten.


Nuttige aanvulling op persoonlijke beschermingsmiddelen

Vanuit de gedachte “als we het doen, dan doen we het goed” hebben we een maand lang een ‘testpanel’ op pad gestuurd met het exo-skelet en hen gevraagd of deze technologie ondersteuning biedt bij zware werkzaamheden, en of het ze het daadwerkelijk zouden gaan gebruiken. De reacties waren eenduidig positief. Eén van de geteste pakken werd echt heel goed ontvangen omdat deze binnen enkele minuten aan te trekken is, meteen voor een goede werkhouding zorgt en ondersteunt daar waar nodig is. Ook kan van dit pak eenvoudig de spanning afgehaald worden, om meer bewegingsvrijheid te hebben. Handig als je bijvoorbeeld tussendoor even wilt lunchen.  

Zeker voor diegenen die (beginnende) rugklachten hebben, is dit een goede aanvulling op hun assortiment aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Toch had ik ook wel wat kritische vragen. Zo vroeg ik me bijvoorbeeld af of je lichaam niet ‘lui’ wordt van een dergelijk systeem. Maar uit studies is gebleken dat de mate van ondersteuning er juist voor zorgt dat de spieren voldoende moeten werken, en daarmee niet achteruit gaan.

Naar aanleiding van de zeer positieve output van deze pilot bekijken we nu hoe deze technologie breder kunnen inzetten voor onze buitendienstmedewerkers. Niet als verplichting, maar als ondersteuning voor hen die daar behoefte aan hebben. Voor de verdere implementatie hebben de eerste buitendienstmedewerkers zich inmiddels al gemeld.


Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

Als ik deze ervaring weer terugkoppel naar mijn RSI-muis dan is één ding zeker: ‘ík kan inmiddels niet meer zonder! Zelfs een uurtje werken met een ‘normale’ muis voelt al niet prettig meer. Daarom verwacht ik dat die buitendienstmedewerkers die al bepaalde klachten hebben, zeer blij met deze ontwikkeling zullen zijn. Niet dat ze nu altijd meteen zo’n exo-skelet aan zullen doen, maar wel op die momenten dat ze er echt de meerwaarde van ondervinden.

Wij willen op deze manier bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van ons personeel want, of het nu gaat om een RSI-muis of om een Exo-skelet, niemand wordt er blij van als we met gezondheidsklachten thuis komen te zitten. En uiteraard snap ik ook wel dat de jonge vitale buitendienstmedewerkers denken: “Dat heb ik toch niet nodig…”, maar hopelijk raken zij er op termijn ook van overtuigd dat voorkomen beter is dan genezen. By the way, zo terminator-achtig ziet het exo-skelet er nou ook weer niet uit. De eerste keer moest ik zelfs goed kijken waar dat pak nou exact zat :)

 

Creëren van meerwaarde

Bij TAUW zijn we voortdurend op zoek naar slimme technologische oplossingen die van meerwaarde zijn voor ons werk en dat van onze klanten. Daarvoor zetten we niet alleen bestaande tools en toepassingen slim en innovatief in, maar ontwikkelen we ook zelf digitale producten die van meerwaarde zijn voor onze dienstverlening. Mooie voorbeelden hiervan zijn, via onderstaande button, te vinden op onze pagina Digital Transformation.

 Digital Transformation

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.