Het exo-skelet leek een veelbelovende ‘RSI-muis voor de veldwerker’, die we na een succesvolle pilot al snel gebruikten in ons veldwerk. Maar hoe bevalt het exo-skelet nu in de praktijk? Wat ondervinden de veldwerkers? En is het skelet inderdaad zo waardevol of vooral een leuke gimmick? Ik neem je mee in onze praktijkervaringen.
Vanuit de testfase selecteerden we één geschikt exo-skelet dat we toepasten in de praktijk. Een deel van de medewerkers zag de potentie van het systeem, vond het prettig zitten, maar zag nog geen noodzaak omdat ze geen fysieke klachten ervaarden. Maar medewerkers die fysiek zwaar werk verrichten zagen het exo-skelet als een prettige en ondersteunende aanwinst.
Eén veldwerker was na een kleine 10 minuten al overtuigd dat het skelet klachten tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kon verminderen.
Een collega uit Frankrijk verricht dusdanig zwaar werk in het veld dat hij twijfelt over zijn toekomst als technician. Hij moet langdurig houdingen aannemen waarin hij gebukt staat, betonplaten snijden met een speciale betonboor, een sloophamer hanteren en monsters nemen in de bodem met een geoprobe of sonicsampler. Werkzaamheden waarbij hij enerzijds zware lasten moet tillen, maar aan de andere kant ook te maken heeft met trillingen en schokken. Voor hem is het exo-skelet bijna een redding te noemen.
Enthousiaste eerste reacties zijn mooi, maar is het ook makkelijk toepasbaar in de praktijk? Is het misschien een paar dagen prettig, maar leg je daarna het skelet weer weg? Om de werkelijke toegevoegde waarde te onderzoeken ontwikkelden we een langdurige pilot, waarin we alle praktijkervaringen verzamelden.
Vanuit die pilot komen de positieve geluiden waar we op hoopten. Het aantrekken van het pak is relatief eenvoudig, zolang je de instructiefilmpjes van de leverancier gebruikt. Bij verkeerd gebruik kan het exo-skelet namelijk gaan knellen en daarmee onprettig worden en zijn ondersteunende werking verliezen. Je kunt het skelet zowel over als onder de werkoverall dragen en de ervaring leert dat het na enkele keren uit en aantrekken vlot en makkelijk gaat. Bovendien is het fijn dat je met een klik aan de zijkant de spanning van het skelet kunt wegnemen, waardoor je makkelijk op een stoel kunt gaan zitten zonder het hele pak uit te trekken.
Het exo-skelet heeft zich in de afgelopen maanden bewezen als waardevolle toevoeging in de praktijk. Niet alleen omdat het makkelijk te gebruiken is, maar vooral omdat het systeem het veldwerk lichter en makkelijker maakt. Het systeem zorgt voor een betere houding en neemt een deel van de last over bij bukken of tillen. Het exo-skelet biedt steun in de onderrug, waarmee zware lasten tillen en het lopen op ongelijke vloeren makkelijker gaat. Het pak buigt bovendien mee bij bukken.
De kracht van het exo-skelet is dat het niet alles overneemt, maar een helpende hand biedt. Het maakt je lijf niet lui, maar zorgt wel voor een prettige ondersteuning.
De testfase heeft ertoe geleid dat steeds meer TAUW medewerkers door heel Europa aangeven in de toekomst graag te willen werken met het exoskelet; ze verwachten het intensief en met veel plezier te gaan gebruiken. Die ene collega uit Frankrijk stuurde zelfs een veelzeggend bericht: “My back is grateful to you”. Dat doet me deugd. Hij gaf zelfs aan dat het exo-skelet hem weer toekomst geeft in zijn huidige functie.
Daarmee lijkt het effect van het systeem nog groter dan gedacht. Het skelet helpt TAUW de duurzame inzetbaarheid van buitendienstmedewerkers te vergroten. Veel veldwerkers kiezen namelijk na een tijd voor een kantoorbaan als werkvoorbereider of projectleider, vanwege fysieke ongemakken vanuit het zware veldwerk. Met hulpmiddelen als het exo-skelet kunnen we die medewerkers met plezier buiten laten werken. Uiteindelijk wil elke organisatie blije medewerkers die kunnen doen wat het beste bij ze past!
Ondanks de eerste conclusies is het implementatieproces nog niet klaar. Sterker nog, we zijn pas net begonnen. De komende tijd laten we meer buitendienstmedewerkers kennismaken met het exo-skelet. Zo houden we toolboxmeetings, presenteren we het skelet op de landelijke veldwerkdag en maken we het makkelijker om de medewerkers ermee te laten experimenteren in het veld.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.