Het valt niet mee om groen te zijn  

23 augustus 2019, Martin Doeswijk

Kermit zong het al: ‘Het valt niet mee om groen te zijn.’ Elke dag staan we voor opgaven die niet altijd meevallen, maar in de kern op elkaar lijken. Maar geldt dat ook voor de oplossingen? Twee alledaagse voorbeelden, een kleine én een grote.

Spoorzoekers in vakantietijd, een all-time klassieker

U herkent dit vast uit uw eigen praktijk: een collega (zo u wilt: uzelf), bevangen door de pré-vakantiestress, draagt zijn werk over door louter een briefje met contactpersonen achter te laten in de hoop dat ‘de projecten de komende paar weken zo’n vaart niet lopen’. Helaas blijkt dit, vaker dan u lief is, ijdele hoop die voorkomen had kunnen worden door te zorgen voor een met aandacht georganiseerde face-to-face overdracht. Resultaat: klantvraag opgelost en collega’s lekker bezig, zonder faalkosten en ergernissen.

Het Klimaatakkoord

Thuis, de auto, het landschap en de industrie: overal en op alle niveaus krijgen we te maken met de uitvloeisels van het Klimaatakkoord. We gaan meer fietsen, isoleren onze huizen met subsidie en vergroenen woonwijken. Binnenkort rijden we in emissieloze auto’s door een landschap dat bestaat uit gezonde bodems, ontdaan van megastallen en opgevuld met bloeiende bossen, en bedrijven gaan belasting betalen voor hun CO2-uitstoot.

Of toch niet? Als ik de politieke commentaren mag geloven moet het in ieder geval niet te snel gaan,  mag draagvlak niet ontbreken en mag het niet leiden tot CO2-uitstoot over de grens door verplaatsing van activiteiten. De kiezers moeten gepaaid worden en in de pré-verkiezingenstress (21 maart 2021, of eerder) verwordt - als we niet oppassen - de noodzaak om de aardkloot netjes achterlaten tot een in de haast opgesteld overdrachtslijstje, waar de volgende generatie mee mag dealen. De uitkomst van dit staaltje ijdele hoop laat zich raden..

Laten we daarom bouwen aan een metafoor voor iets: iets … groens!

We keren de problemen ten goede dankzij een met aandacht georganiseerde aanpak. We starten door thuis en op het werk in het klein te pionieren en innoveren. We bundelen techniek en mentaliteit. Doet iedereen elke dag mee, dan is het verbeterpotentieel zó groot dat het realiseren van de klimaatdoelen geen ijdele hoop zal blijken te zijn. Bedrijven blijven dan graag in Nederland, juíst vanwege deze enorme innovatie- en verbeterkracht.

Kermit eindigde zijn liedje als volgt: ‘Groen past bij ons (mij), ik zou nooit anders willen zijn.’

Dit blogartikel verscheen reed in Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blogartikel?