Het vinden van een duurzame routine

01 november 2021, Sanne de Groot

De laatste keer dat ik bang en gestrest was, was 2 weken geleden, vlak voor de start van mijn eerste Spartan race van dit jaar. Er flitsten allerlei spookscenario’s door mijn hoofd, en op eerste foto’s direct na de start is de stress op mijn gezicht nog goed te zien. Mijn laatste wedstrijd was alweer twee jaar geleden en de stress bevestigde weer eens dat het vasthouden van een routine vele malen makkelijker is dan iets (opnieuw) beginnen.

Als gewoontedieren ervaren we verandering en nieuwe dingen vaak als onwennig en verwarrend. Het vergt doorzettingsvermogen om je daar overheen te zetten. Maar als je die verwarring ziet als een doorgang naar de nieuwe realiteit met bijbehorende vernieuwing, dan levert dit veel op. Naast het directe resultaat van je eigen acties, kan de impact nog veel breder zijn. Jouw acties kunnen ook een inspiratiebron voor anderen zijn.  

Die onwennigheid ervaar ik ook wanneer ik tijdens mijn duurzaamheidssessies partijen voor het eerst laat kennismaken met het Ambitieweb en als we kansen van innovatieve duurzame maatregelen onderzoeken. Deze acties, die binnen onze bouw- en infraprojecten een prominente plek hebben, dragen positief bij aan het klimaat. Die acties - hoe klein ook - geven je het gevoel onderdeel te zijn van de oplossing, en maakt dat het zoeken naar duurzame oplossingen bij toekomstige projecten laagdrempeliger wordt. Van deze Learning-by-doing trajecten zie en ervaar ik dagelijks het positieve resultaat: we zijn onderdeel van de oplossing en de keuzes die we in onze projecten maken, hebben impact. 

Naast gewoontedieren zijn we ook sociale wezens. We zijn eerder geneigd om duurzame keuzes te maken wanneer we zien dat anderen dat ook doen. In de klimaattransitie betekent dit dat we stap voor stap een nieuwe routine zullen moeten vinden. Een routine die het normaal maakt om actief te werken aan duurzame doelen, deze centraal te stellen bij keuzes en afwegingen, en te innoveren vanuit proces en maatregelen.

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

 

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.