Hoe ontwerp tot leven komt met Virtual Reality Engineering

19 mei 2022, Bas Raven

“Ik zie het, maar ik snap er niets van”, een gedachte die vier jaar geleden regelmatig door mijn hoofd spookte aan het begin van mijn TAUW-carrière. Of het nu ging om een stedelijk ontwerp, een dijkprofiel of een gemaal, het begrijpen van technische tekeningen vond ik maar lastig. Toch werk ik nu bij het ontwerpbureau en krijg ik vaak technische tekeningen onder mijn neus geschoven. In deze blog vertel ik je graag hoe ik door mijn passie voor visualiseren bij dit vakgebied beland ben en hoe ontwerp voor mij tot leven kwam met Virtual Reality (VR).

De kracht van beeld

Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door de kracht van beeld als medium. Het is duidelijk terug te zien in mijn hobby’s zoals tekenen, kleien, animatie en 3D modelleren. Het zijn deze hobby’s en mijn opleidingen tot bioloog en docent die mij leerden dat sterk beeldmateriaal wonderen doet voor het overbrengen van een complex verhaal. Tegenwoordig werk ik vaak met technische tekeningen. Geen zorgen, het civiel technisch en constructief ontwerpen laat ik aan mijn vakkundige collega’s over.

Bij TAUW ondersteun ik de ontwikkeling en toepassing van 3D- en VR visualisaties. Er klikte iets toen ik voor het eerst een TAUW project in 3D in VR zag. Het was een ontwerp van gemaal de Schans in Texel en ik weet nog goed dat ik bij het zien van het getekende bovenaanzicht geen idee had om wat voor constructie het ging. Pas toen ik het ontwerp in VR beleefde viel alles op zijn plek en begreep ik direct hoe de technische tekening tot uiting kwam in de omgeving. Ik vond mijn passie voor het vertalen van de techniek naar een toegankelijke en begrijpbare ervaring. Erg gaaf vond ik het om zulke bouwwerken virtueel te beleven en ik deel deze ervaring maar al te graag met anderen.

 

Virtual Reality Engineering

Zo maken we bij TAUW gebruik van Virtual Reality Engineering (VRE), waarmee we onze technische 3D ontwerpen snel en gemakkelijk beeldend kunnen maken vanuit het menselijk perspectief. Men kan het ontwerp op deze manier driedimensionaal op ooghoogte ervaren. Ik zeg bewust ‘ervaren’, omdat VRE verder gaat dan enkel het bekijken van je ontwerp in 3D. Zo biedt VRE de mogelijkheid om digitaal rond te lopen in het ontwerp, aantekeningen of foto’s te maken en elkaar virtueel op locatie in VR te ontmoeten.

Virtual Reality is niet nieuw. De gaming industrie gebruikt deze techniek al langer om gamers een betere beleving te geven van volledige 3D werelden. Waarom is VRE dan toch vernieuwend en vooruitstrevend? We hebben bij TAUW VRE standaard onderdeel gemaakt van het ontwerpproces en zetten het bij alle geschikte projecten in. Dit biedt niet alleen onze ontwerpers een ander perspectief op het ontwerp, ook klanten en omgeving kunnen wij veel gemakkelijker uitleggen hoe een technisch ontwerp tot uiting komt bij realisatie. Dit zorgt voor een verbetering van het resultaat, beter en leuker samenwerken en het ontwerp kan op een snelle en kostenefficiënte manier beleefd worden!

VRE brengt dus een behoorlijke meerwaarde in ons ontwerpproces. Ontwerpen we over 5 jaar in VR? Wie weet, ik blijf in ieder geval genieten van de beleving die ik mensen kan bieden met deze techniek.

Naast VR werk ik met veel plezier aan andere visualisatievormen bij TAUW, zoals: 3D (360 graden) foto inpassingen, illustraties, visieschetsen, praatplaten, flyers en animaties. Ik vond een manier om van mijn passie mijn werk te maken. Ik vertaal techniek naar beeld, waarmee ontwerp hopelijk ook voor jou tot leven komt. En als dat lukt, dan denk ik met een glimlach aan de gedachte die wij samen delen: “ik zie het en ik snap er iets van”!


Meer weten? Bezoek onze pagina Virtual Reality Engineering

Heeft u vragen over deze blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.