Jij maakt het verschil in de klimaattransitie

25 mei 2022, Sanne de Groot

Iedereen kan een ambassadeur zijn voor een beter klimaat en betere omgang met de natuur. Als adviseur duurzaamheid merk ik dat er vaak naar mij gekeken wordt om de duurzame doelen en ideeën te pitchen. Anderen geven regelmatig aan”: “Ik weet er niet genoeg van af om het gesprek over de mogelijkheden voor meer duurzame oplossingen aan te gaan.” Twijfel die voort komt uit het gevoel om de expert te moeten zijn op de inhoud voordat je duurzame voorstellen op tafel mag leggen.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen het gesprek over een duurzame toekomst kan starten, daar hoef je absoluut geen inhoudelijk expert voor te zijn. Sterker nog, overtuigingskracht en beweging richting meer duurzame keuzes ontstaat zelden door enkel inhoudelijke argumenten. Het zijn gevoelens en emoties die het handelen van mensen het meest beïnvloeden.

Bij een complex en veelomvattend fenomeen als klimaatverandering komen veel bewuste én onbewuste gevoelens kijken. Dit nemen wij ook mee op de werkvloer. De kans is groot dat jij recent berichten over de impact van klimaatverandering hebt gelezen, of voorstellen voor duurzame oplossingsrichtingen hebt overwogen. En de kans bestaat dat daar best wat emoties bij komen kijken, zoals bezorgdheid, onmacht, verdriet of frustratie. Of wellicht probeer je dit - bewust of onbewust - wel zo veel mogelijk te ontwijken.

Eén ding weet ik echter zeker, de expert over je eigen emoties ben jij zelf. In samenwerking met Stichting Klimaatgesprekken trainden we afgelopen maand een groep gedreven TAUW-collega’s die de urgentie voelen om in hun werk nóg vooruitstrevender en systeemdoorbrekender te werken aan een duurzame toekomst. Deelnemers deelden hun emoties en gingen in gesprek over elkaars perspectieven, en namen dit mee naar gesprekken met anderen. In de reflectie achteraf deelden zij mooie ervaringen: “In een situatie waar ik dit normaliter niet had voorgesteld, heb ik toch mijn duurzame idee op tafel gelegd en dat werd erg gewaardeerd!”  En: “Het heeft mij de zekerheid gegeven om voet bij stuk te houden, en het team raakte overtuigd. We gaan emissieloos bouwen!”

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

 

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.