Kan dat bij ons ook gebeuren?

13 april 2023, Ralph van Roessel

Een recent artikel in de Volkskrant laat me al een tijdje niet los. Een oncoloog met veel aanzien blijkt in een ziekenhuis jarenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag naar vrouwen te hebben vertoond. Vermoedens en geruchten waren er al jaren. Ingegrepen werd er uiteindelijk pas toen een zorgmedewerker het echt aan het licht bracht. Zou zoiets ook in de bouw- en infrasector kunnen gebeuren?

Na de verhalen over The Voice, DWDD, Ajax en NOS Sport hoopte ik, misschien wat naïef, dat vooral in de sport en de mediawereld een cultuur aanwezig was die mannelijke ‘kopstukken’ de overtuiging gaf dat regels enkel voor anderen waren en ze zelf hun goddelijke gang konden gaan. Maar nu lijkt inmiddels ook de beerput in de zorg open te gaan en ontkom ik niet meer aan de vraag of dit ook in onze branche gebeurt. Is het mogelijk dat de uiterst succesvolle commercieel directeur van een aannemer, de inspirerende CEO van een ingenieursbureau of de bewierookte projectdirecteur aan opdrachtgeverszijde de volgende is die de krant haalt? Dat zo’n man zich zo onaantastbaar waant dat hij zich structureel schromelijk misdraagt richting vrouwen en dat zijn omgeving er voor kiest om weg te kijken?

Na 25 jaar in ‘het wereldje’ kan ik het me niet voorstellen. Sterker nog: ik zie en ervaar het niet. En laat dat nou ook net de reactie zijn geweest van de collega oncologen in het voornoemde ziekenhuis, de rest van de Ajax directie en de bepalende personen bij Talpa. Dat maakt mij onzeker. Dat ik het niet zie en ervaar is geen garantie dat het niet gebeurt. En het is ook maar sterk de vraag of ik wel in staat zou zijn om slachtoffers te voorkomen dan wel te helpen, indien grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, in mijn omgeving voorkomt. Een gruwelijke gedachte. Maar wel eentje die me nog meer motiveert om vooral heel goed te blijven luisteren en van ”Hee, ben jij oké?” een  impactvol sector breed initiatief te maken.

 

 

(Dit artikel is reeds gepubliceerd in Cobouw)

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.