Keek op de Bodem

11 augustus 2022, Martin Doeswijk

De bodem is niet alleen aanwezig onder onze voeten, het is vaak overal. Afgelopen februari ben ik begonnen met een digitaal dagboek waarin ik een jaar lang, aan de hand van een snapshot met een klein toelichtend verhaal erbij, het belang van gezonde bodems in alledaagse situaties laat zien. Deze post ik op LinkedIn en Instagram. De foto’s maak ik zelf, bijvoorbeeld tijdens mijn fietstochten.

Ik ben dit dagboek begonnen omdat onze bodems niet gezond zijn, met alle gevolgen van dien. Zoals ik eerder al in Cobouw schreef, is 70% van onze bodems ongezond. Al decennialang gebruiken we veel meer van de aarde dan de aarde kan leveren. Maar omdat het zich onder onze voeten bevindt, zien we het vaak niet en zijn we ons er niet van bewust.

Het belang van gezonde bodems werd deze week weer eens benadrukt met het nieuws dat de planetaire grens voor (vier specifieke) PFAS is overschreden in regenwater, bodem en oppervlaktewater. Deze stoffenzijn zeer persistent en blijven heel lang in het milieu aanwezig. Ze verspreiden zich wereldwijd en zijn zo lange tijd schadelijk voor mens en dier. En dit is slechts één van de vele voorbeelden.

Wie goed om zich heen kijkt, kan het ook zelf zien: de bodem is overal zichtbaar. Denk aan plaats- en straatnamen (veen, akker, veld), de zandwinning in Ellertshaar, maar ook in bouwwerken zoals een indrukwekkende bouwkuip langs de Spree in Berlijn, of het fascinerende aardkundig monument Steilrand in Donderen waar ik onlangs oog in oog stond met een ruim twee meter hoog bodemprofiel die je meer dan 400.000 jaar terugvoert in de tijd!

Mijn dagelijkse ‘Keek op de Bodem’ laat me zien dat de bodem alom vertegenwoordigd is, en dat we er afhankelijk van zijn. Ik nodig je graag uit om ook eens (bewust) op ontdekkingstocht te gaan naar wat de (gezonde) bodem voor ons betekent. En pak met dit zomerse weer dan lekker de fiets; ik heb ervaren dat dit niet alleen gezond is voor de geest, maar ook voor lijf en leden. En mocht je een mooie bodemfoto maken, dan zou ik het geweldig vinden als je die met mij deelt!

linkedin.com/in/martindoeswijk

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.