Knijpers op sokken en andere ervaringen met Lean

Martin Doeswijk

Terugdenkend aan mijn eerste ervaringen met Lean schoten mij de typelessen op de middelbare school te binnen. Het standaardiseren bestond uit het eindeloos, althans zo leek het, oefenen op een typemachine met geblindeerde toetsten. En nu? Nu rollen de woorden zonder dat ik erbij nadenk uit mijn tekstverwerker. De verspilling van het zoeken naar de juiste letters met twee vingers is sinds die tijd geëlimineerd.

Stelten
En bij één van mijn eerste bijbaantjes op een tomatenkwekerij bleek het vernuft van standaardiseren te zitten in het aanmeten van stelten om het bestuiven van de acht tot tien meter lange planten bij te kunnen benen. Voor elke groeispurt een bijpassend paar stelten. Stel je voor wat een gepruts dit zou zijn geweest als ik dit met een ladder onder de arm had moeten oplossen, al die duizenden tomatenplanten bestuiven in een kas…

Sokken
Een voorbeeld van thuis: knijpertjes op de sokken om ze in de wasmachine bijeen te houden. Nooit meer sokken kwijt of er op het werk achter komen dat ik met een slaperig hoofd twee verschillende kleuren sokken heb aangetrokken…
De moraal van deze praktijkvoorbeelden: zorg ervoor dat je de alledaagse dingen die je moet doen, in één keer goed gaan. Zo goed, dat je er niet meer bij na hoeft te denken. Ontdoe ze van verspilling en houd tijd over. Tijd om het nog beter te doen. Of meer. Of om te innoveren.

Procedures
Ook bij ons adviesbureau kunnen nog veel werkzaamheden ontdaan worden van de nodige opsmuk. Zoals procedures die we ooit met elkaar bedacht hebben, maar waarvan niemand meer weet waarom het ook al weer zo is. Of lange doorlooptijden van projecten die zorgen voor onnodige voorraden onderhanden werk.
Voorbeelden zijn er te over. Een leuke om hier te vertellen gaat over de procedure voor het aanvragen van software, die altijd door een leidinggevende geaccordeerd moest worden. Onderzoek wees uit dat deze goedkeuring in 99% van de gevallen verleend werd, maar ook dat voor de goedkeuring, meerdere herinneringen aan de leidinggevende verstuurd moesten worden en dat de doorlooptijd hierdoor op kon lopen tot meerdere weken… Nu wordt de aanvraag via een eenvoudige digitale aanvraag direct gehonoreerd, zonder tussenkomst van de leidinggevende. Eventuele onterechte toekenningen kunnen altijd worden teruggedraaid. Ofwel: de klant staat centraal, alle verspilling is geëlimineerd en de doorlooptijd is nog een fractie van wat die was!

Daarover gaat deze blog.
Ik zal u de komende jaren regelmatig deelgenoot maken van de leer- en verbetercurve die ik samen met mijn collega’s, klanten en mede-cursisten aan het maken ben. Ik verheug me enorm op dit avontuur!

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.