‘Knus zei de mus’

29 juli 2021, Martin Doeswijk

In mijn woonplaats, een dorpje op de Rolderrug, enkele kilometers ten westen van de Hondsrug in Drenthe, beleven we sinds lange tijd een zomer zoals in de vijftiger jaren: gematigde temperaturen en geregeld een bui. We noemen dit een ‘ouderwets Hollands weertje’ en zijn er blij mee. Goed voor de tuin, de grondwaterstand, maar zeker ook voor het weinige hoogveen dat voorgaande jaren verpieterde door de warme en droogte. 

Hoe anders is het in Limburg, België en Duitsland waar extreem weer voor uitzonderlijk veel wateroverlast zorgde. Of in delen van Canada waar de temperatuur tot recordhoogte steeg. Meer en meer wordt duidelijk dat de klimaatverandering én de wijze waarop wij onze bodem uitputten, rampzalige gevolgen heeft voor onze leefomgeving. En anders dan bij de Watersnoodramp in 1953 is het alleen ophogen van dijken geen optie.

De Europese Unie heeft dat goed begrepen en ambitieuze milieuplannen gepresenteerd. In Nederland is het wachten nog op een nieuw kabinet dat, hopelijk met gezwinde spoed, deze milieuplannen weet om te zetten in daden. Want, net als u en ik, heeft zij de verplichting naar toekomstige generaties om hier werk van te maken. Wij kunnen dat thuis doen en op ons werk. Denk aan overstappen op een (meer) plantaardig dieet, zonnepanelen op het dak en minder reizen. Die kent u natuurlijk al wel, maar toch doen we het nog te weinig. Zo bedenken wij als adviesbureau ingenieuze en duurzame oplossingen, maar kiezen eindgebruikers helaas nog vaak voor minder duurzame en goedkopere varianten.

Het nieuw te vormen kabinet is het dan ook aan z’n stand verplicht om de aftakeling van ons milieu een halt toe te roepen. Wat mij ineens deed denken aan het prachtige lied ‘De vogels: Knus zei de mus’ van Jules de Korte dat stamt uit 1955, een tijd met ouderwets Holland weer. U moet dit nummer echt eens via internet beluisteren. Het is vooral heel geestig maar als je aandachtig luistert, blijkt hoe actueel dit nummer nu nog is. De moraal van Jules’ verhaal? Kom heel snel in de benen om werk te maken van een duurzame leefomgeving, want als je op ons parlement moet wachten… Zelf ben ik in ons mooie dorp op de Rolderrug met een werkgroep duurzaamheid van start gegaan.

 

Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.