Kunstmatige intelligentie voor een toekomstbestendige leefomgeving

14 november 2023, Henry Raben

De ontwikkelingen op kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) volgen elkaar in rap tempo op. En naarmate we dieper in de wereld van AI duiken, wordt duidelijk dat het lerend vermogen zowel bedreigingen als kansen met zich meebrengt. Wij hebben als advies- en ingenieursbureau ingezet op samenwerking: Mens en AI vormen een groeiend potentieel.

De voordelen van deze samenwerking zijn duidelijk. Mensen zijn onovertroffen in hun vermogen tot strategisch denken, empathie en sociale intelligentie, creativiteit en innovatie, evenals ethische en morele overwegingen. Allemaal aspecten die een diepere context en begrip vereisen, iets waar AI (op dit moment) nog niet aan kan tippen.

Tegelijkertijd schittert AI in gebieden waar we als mensen beperkt zijn. AI excelleert in het analyseren van grote hoeveelheden data, het automatiseren van routinetaken en het continu monitoren en voorspellen op basis van real-time informatie. AI moet gevoed worden met data, zonder data kun je de systemen niet specifiek genoeg maken. Wij hebben onze eigen AI-Assistant ontwikkeld, waardoor collega’s efficiënter kunnen werken. En met ons eigen team van data scientists, developers, AI strategen, juristen en ethici zetten we ook vol in op het gestructureerd verzamelen en verrijken van data die specifiek is voor onze vakgebieden.

Ik word erg enthousiast over de mogelijkheden die dit meebrengt voor onze klanten. Deze gecombineerde aanpak van mens en machine stelt ons in staat om onze relaties een ongekende meerwaarde te bieden. Onze speciaal ontwikkelde AI tools en systemen kunnen enorme datasets diepgaand analyseren en verbanden leggen die voor een mens onmogelijk zijn. Dat maakt het voor ons mogelijk om ons te focussen op wat wij als mensen het beste doen: strategisch en specialistisch advies, creatieve probleemoplossing en het opbouwen van betekenisvolle relaties met onze opdrachtgevers.

We zijn op een keerpunt gekomen waarbij onze vermogens om complexe milieuvraagstukken aan te pakken, sterker zijn dan ooit tevoren. Het is glashelder dat AI en menselijke expertise hand in hand gaan. Samen kunnen we baanbrekende, duurzame oplossingen voor de meest gecompliceerde vraagstukken in onze leefomgeving bieden en zo een veerkrachtige en toekomstbestendige leefomgeving creëren.

Henry Raben, Algemeen directeur TAUW Nederland

(Dit artikel is reeds gepubliceerd in Cobouw)

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.