LEF

10 september 2021, Ralph van Roessel

De afgelopen week liet opnieuw zien dat het huidige politieke klimaat in Den Haag gedomineerd wordt door de onwil om echt voorbij de eigen belangen samen te werken. Een gebrek aan lef dat, zeker als je kijkt naar de grote uitdagingen van deze tijd, volledig onverantwoord is. We hebben immers al vier jaar een kabinet gehad dat weigerde om echt werk te maken van de stikstofproblematiek, de woningnood en het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Dat we nu nogmaals een aantal maanden moeten wachten op een nieuwe regering is echt te gek voor woorden. En dan moeten we ook nog maar hopen dat die nieuwe regering wel van aanpakken weet.

Gelukkig leven we echter in een land waar een groot deel van de overheid zich niet laat belemmeren door Haags gekonkel, passiviteit en het ontbreken van politieke wilskracht. Tot dit geruststellende inzicht kwam ik tijdens mijn recente werk als jurylid van de tweejaarlijkse WoW-samenwerkingprijs. Hierbij heb ik een heerlijk inkijkje gekregen in de vele initiatieven tot samenwerking van publieke partijen in de weg- en waterbouw. De inzendingen waren zeer divers en liepen uiteen van regio-overstijgende gladheidsbestrijding in Zeeland tot de zeer innovatieve klimaatbestendige inrichting van een bedrijventerrein in Groningen. Van de ketenbrede verduurzaming van asfalt wegverhardingen tot het etaleren en communiceren van waterinnovaties in een dierentuin. En van het regionaal toepassen van mobilteitsdata tot het circulair ontwerpen en bouwen van civiele kunstwerken.

Wat deze projecten allemaal gemeen hebben? Het lef om te komen tot de noodzakelijke samenwerkingen om concreet bij te dragen aan een gezonder, mooier en toekomstbestendig Nederland. Ik heb echt enorm genoten van de vele voorbeelden waarin onze overheid laat zien wél belangoverstijgend en grensoverschrijdend te durven samenwerken. Waar wél de hand is uitgestoken naar niet-standaard samenwerkpartners zoals de industrie, andere overheden, marktpartijen, kennisinstellingen of start-ups.

Mocht u dus, net als ik, af en toe een beetje moedeloos worden van het Haagse gekonkel, neem dan zeker eens een kijkje op de website van het platform WoW. In een tijd waarin Mark, Sigrid en Wopke hun partijbelang duidelijk boven het landsbelang stellen, vind je daar gelukkig het bewijs dat er nog hoop is voor iedereen die  ons land ook voor volgende generaties leefbaar wil houden.   
 

Dit blogartikel is reeds gepubliceerd in Cobouw

 

Bekijk eerdere blogs van Ralph in CoBouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.