Mijn Dag van de Openbare Ruimte

Edwin Veldkamp

‘Weet je wat jij moet gaan doen? Jij gaat straks maar een lekker stukje hardlopen!’ Normaal gesproken als mijn vrouw dit zegt, bedenk ik mij geen moment en maak ik dankbaar gebruik van haar goede suggestie. Vandaag is het alleen donderdag, een normale werkdag en ook nog eens een dag waarop ik vroeg ben begonnen. En ook een dag waarop ik straks als mijn vrouw werkt en de kinderen op school zijn, hard aan de slag wil gaan.

Gisteravond kon ik de slaap niet vatten door de chaos aan gedachten in mijn hoofd en vanochtend ben ik voor dag en dauw opgestaan met een bonzend hoofd. Het resultaat van een dag hard werken, veel ‘balletjes hooghouden’ en als afsluiter een lange commissievergadering met mede-vrijwilligers. Nog geen maand geleden zat ik op de camping (een blog daarover moet even wachten), heerlijk ontspannen, midden in de Franse natuur, met allemaal goede voornemens om het straks net zo relaxed te gaan doen.

Ruimte voor de Rivier
De suggestie om een stukje te gaan hardlopen besluit ik uiteindelijk toch op te volgen. Aan het eind van de ochtend ren ik in de zon, met de wind in mijn gezicht. In de mooie uiterwaarden van de IJssel ren ik 13 kilometer die ik sportief gezien snel wil vergeten. Met een veel te hoge hartslag gaat het tenslotte voor geen meter.

Toch heb ik deze ronde op Strava geplaatst, met een grote smiley! Ik liep namelijk in de openbare ruimte. Mijn openbare ruimte, en die van een gepensioneerde wielrenner die mij tegemoetkwam. Een openbare ruimte die haast onaangetast lijkt. Een ruimte waar een enkele boer actief is om de uien binnen te halen, maar verder complete rust.

En toch loop ik hier in een, in mijn ogen goed, recentelijk uitgevoerd megaproject dat Ruimte voor de Rivier heet. In een nieuw aangelegde hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld, met nieuwe dijken, nieuwe kunstwerken en gemalen, maar ook nieuwe fiets- en voetpaden, nieuw meubilair om uit te kunnen rusten en te genieten van het uitzicht. En met het geoefend oog van de lichtadviseur kan ik zelfs een nieuw LED-armatuur ontdekken.

Wensen en behoeften
Bijna perfect. Bijna, omdat deze ruimte niet alleen mijn openbare ruimte is, maar ook die van degene die de verpakking van zijn fast food lunch kwijt moet, geen afvalbak kan vinden en geen andere oplossing ziet dan de berm te vervuilen. En ook de openbare ruimte van het groepje scholieren dat al fietsend wil Appen, Snapchatten, Instagrammen en wat al niet meer, maar geen wifisignaal heeft.

Al rennend realiseer ik mij dat deze omgeving die op dit moment aan mijn wensen en behoeften voldoet door een ander als heel anders kan worden ervaren. Omdat iedereen andere wensen en behoeften heeft. En dat niet alleen hier nu midden in de natuur, maar ook straks als ik weer terug ben in het Hanzestadje Hattem, of als ik volgende week weer door Leeuwarden (Culturele Hoofdstad 2018) loop, of volgend jaar als ik in Rotterdam opnieuw de marathon hoop te lopen. Hoofdpijn maakt langzaam plaats voor genieten.

Al kan ik mij ook goed voorstellen dat menig beheerder hoofdpijn krijgt bij de gedachte aan al deze verschillende wensen en behoeften. Waar doe ik goed aan? Is mijn stad straks alleen aantrekkelijk en toekomstgericht als ik deze compleet inricht als Smart City, vol met sensoren en allerlei soorten intelligente systemen? Of is toekomstgericht juist een hele andere inrichting, omdat de wensen en behoeften van mijn gebruikers anders zijn? Omdat er veel meer vraag is naar een gezonde leefomgeving dan naar een hightech campus? Omdat wij ons beheer heel anders hebben ingericht?

Toekomstgericht
Binnenkort is er de Dag van de Openbare Ruimte*. Of eigenlijk twee dagen vol interessante lezingen en exposanten die elk een visie hebben op de openbare ruimte en de producten die daarop aansluiten. In mijn ogen een uitgelezen kans om kennis te nemen van allerlei ontwikkelingen en producten op het gebied van inrichting van de leefomgeving.

Maar het antwoord op de vraag hoe uw dorp of stad toekomstgericht in te richten, gaat u hier helaas niet vinden. Dat antwoord zult u wel vinden in uw eigen gemeente, bij de gebruikers van uw openbare ruimte, bij de eigen organisatie, bij collega-beheerders en uiteindelijk ook bij de politiek. Het is goed om deze waardevolle inbreng te verzamelen en te bundelen in een visie. Een integrale visie gericht op de complete inrichting van de buitenruimte. Uiteraard helpen mijn collega’s en ik u daar graag bij.

Voor het zover is, ga ik nog een rondje. Nu samen met vrouw en kinderen de natuur in, de dag doornemen, bijpraten, onthaasten, lachen en genieten. Dag stress.

*De Dag van de Openbare Ruimte vindt plaats op 27 en 28 september 2017 in de Jaarbeurs Utrecht.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.