Nationale Grondstoffendag: tijd om in actie te komen

07 september 2021, Joanne van 't Zelfde

Vandaag is het Nationale Grondstoffendag, een dag om aandacht te vragen voor de opgave en nieuwe rol van overheden op het gebied van hergebruik en het opwaarderen van grondstoffen. Overheden zijn belangrijke aanjagers van circulariteit, maar natuurlijk zouden wij allemaal de urgentie moeten voelen om ons steentje bij te dragen.

Industriële revolutie

Het belang van grondstoffen, en daar goed en slim mee omgaan, is groot. Slim gebruik maken van je grondstoffen kan je een fikse voorsprong geven. De reden dat de industriële revolutie al eind 18e eeuw ontstond, heeft onder andere te maken met de grote hoeveelheid steenkool die voorradig en makkelijk te winnen was door innovaties als de stoommachine. In Nederland begon de industriële revolutie ruim een halve eeuw later. Onze zuiderburen konden, onder meer door hun eigen voorraad steenkool, veel sneller industrialiseren.

Uiteraard is het gebruik van steenkool tegenwoordig niet meer aan te raden. Eenmaal verbrand komt het nooit meer terug. En bovendien heeft het een groot aantal vervelende gevolgen, denk aan stoflongen, de emissie van kwik, en inmiddels weten we ook dat het verbranden van steenkool bijdraagt aan klimaatverandering. Naast deze milieueffecten zorgden de machines die aangedreven werden door steenkool ervoor dat een mensenleven ‘steeds minder waard werd’.

Maar dat grondstoffen - groot en klein - belangrijk zijn en een grote impact kunnen hebben op economieën, staat buiten kijf. En dat is zo gebleven. Voor sommige landen is steenkool nog steeds essentieel, en voor verschillende economieën zijn grondstoffen zoals koper, indium en wolfraam zeer bepalend. Mismanagement bij het inwinnen en verwerken van deze materialen leidt nog steeds tot negatieve gevolgen voor mens en milieu.

Grondstoffen langer en hoogwaardiger gebruiken

Hoog tijd dus om efficiënter met onze grondstoffen om te gaan. Door de grondstoffen langer en hoogwaardiger te gebruiken, kunnen we afval en schadelijke emissies naar lucht, bodem en water zoveel mogelijk beperken of voorkomen. In Nederland werken we toe naar een Circulaire Economie, waarbij het hergebruik van materialen, herbestemmen van producten en besparen van grondstoffen centraal staat. Hoewel er bij de overheid een grote verantwoordelijkheid ligt om waardebehoud van grondstoffen te stimuleren, mogen we de rol van de industrie en de consument zeker niet onderschatten.

Draag ook een steentje bij

Ondanks dat Nationale Grondstoffendag oorspronkelijk bedoeld is als wake-up call voor overheden, zou het vandaag voor iedereen Nationale Grondstoffendag moeten zijn! Zelf heb ik bijvoorbeeld nog een afgedankte mobiele telefoon in een lade liggen, grote kans dat dit bij u ook het geval is. Deze lever ik vandaag dan ook maar eens in. Doet u hier ook aan mee?
Mocht u meer willen weten over de rol van grondstoffen voor ons leven op aarde, dan kan ik u het boek ‘Onze bouwstenen: het verhaal van de verborgen materie die de aarde en de mens heeft gevormd’ van Anja Røyne van harte aanraden! 

Meer weten over hoe u bij kunt dragen aan het besparen en hergebruiken van grondstoffen?  Of benieuwd op welke manieren u circulariteit binnen uw bedrijfsvoering kunt toepassen? Bezoek dan onze pagina Circulaire Economie via onderstaande button.

Circulaire Economie

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.