Niet alleen poetsen maar ook lullen!

30 juni 2020

Het zit niet zo in onze aard, maar als branche mogen we enorm trots zijn. In een bizar tijdperk waarin we te maken hebben met PFAS, stikstof en Covid-19 uitdagingen hebben we door branchebreed (opdrachtgevers, aannemers en advies- en ingenieursbureaus) samen te werken echt laten zien wat we in huis hebben. Op 22 april 2020 kopte de NOS “Afspraken met woningbouw en infraprojecten over doorwerken in coronatijd”. We hebben deze afspraken niet alleen waargemaakt, maar zijn nog een flinke stap verder gegaan!

We hebben met het ‘Samen veilig doorwerken protocol’ en state-of-the-art digitale (samenwerk)technieken zowel het werk op de bouwplaats als op kantoor nagenoeg ongestoord door laten gaan. Onder regie van onze brancheverenigingen hebben we, als onderdeel van ‘de woningbouw alliantie’, een stevig pleidooi voor een woningbouwimpuls gedaan. Met de Taskforce Infra hebben we concrete projecten naar voren weten te halen. We zijn een belangrijke speler bij het juist nu doorzetten van de energietransitie en worden gezien als cruciale stakeholder bij het oplossen van de stikstofproblematiek.

Waar blijft dan toch de nieuwe kop “Bouw- en infrasector maakt afspraken met minister Ollongren meer dan waar”? Ik ben ervan overtuigd dat we met de ingezette branchebrede samenwerkingen niet alleen de samenleving veel leed voor de toekomst besparen, maar tegelijkertijd ook de impact van de komende recessie op onze eigen branche beperken. Hiertoe zullen we de ingezette weg echter wel door moeten zetten. Dus niet, zoals populair in andere sectoren, gaan klagen of dreigen maar zelf met concrete plannen komen en ons daarmee positief kritisch bij zowel de media als de politiek laten horen. Enkel op die wijze wordt onze meerwaarde voor de toekomstbestendige inrichting van Nederland zichtbaar bij het grote publiek. Cruciaal voor de uitvoering van de plannen en het op peil houden van het investeringsvolume.

Ik besef me dat vooral het uitdragen van plannen naar politiek en media voor onze sector nogal een uitdaging is. En dat is zonde, zeker als je beseft dat we nu sectorbreed samenwerken op een wijze die de afgelopen 15 jaar compleet onmogelijk leek te zijn. Cruciale vraag is dus hoe we onze positief kritische bouw- en infrastrijders ook de komende tijd in de media krijgen. Iemand toevallig contacten bij M, Op1 of Beau? Het lijkt me doodeng maar ons verhaal is het waard om verteld te worden.   

 

Dit blogartikel is reeds gepubliceerd in Cobouw

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.