Omgevingswet: Eenvoudiger en beter was de slogan, toch?!

15 maart 2023, Rosalie Geerlinks

Mijn LinkedIn tijdlijn staat de afgelopen dagen vol met berichten van adviseurs, juristen en experts over het bericht dat de 1ste Kamer 14 maart 2023 stemt over de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024.

Bij de datum van 14 maart, een dag voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en daarmee indirect de 1ste Kamer krijg ik al het gevoel dat er iets nog even doorheen gedrukt moet worden.

En dit terwijl het commentaar dat de experts hebben, het ongevraagde advies van de RvS (en wanneer maakt de RvS nu tijd voor ongevraagd advies?) niet mals is.

Het Uitgangspunt bij het ontwerp van de Omgevingswet is steeds geweest: Eenvoudiger en beter. Maar er mogen dan wel heel veel wetten zijn samengevoegd tot 1 mega wet, daarmee gaat de wetgeving niet eenvoudiger worden. En een verbetering zal dit zeker niet zijn de eerste jaren. Weten de meeste mensen nu goed de weg en waar ze iets moesten vinden. Gaat met de invoering die zoektocht weer opnieuw gestart worden? Ook de jurisprudentie en de rechtspraak moet weer opnieuw beginnen.

Er zijn in elk geval genoeg waarschuwingen vooraf geweest, maar feit is wel dat nu de 1ste kamer voor heeft gestemd ten aanzien van de invoeringsdatum op 1 januari 2024, nagenoeg heel Nederland er mee te maken krijgt.

In het hele traject naar de Omgevingswet toe, lijken de gebruikers van de wet, de mensen die iets willen aanvragen of veranderen, die iets willen weten over hun omgeving buiten beeld te zijn geweest. Veel instructies en uitleg is gericht op de ambtenaren en overheden; Hoe zij er straks mee om moeten gaan.

Als advies- en ingenieursbureau zijn we ons al een heel aantal jaren aan het voorbereiden: uitleg aan het geven, voor zover informatie bekend is, klanten aan het informeren en na elke presentatie konden we weer melden dat de wet wederom was uitgesteld. Weer een half jaar of een jaar extra en eigenlijk vonden wij en onze klanten dat niet heel erg. Nu weten we waar we aan toe zijn, kunnen we zoeken in uitspraken, weten we hoe OLO werkt, kunnen we bestemmingsplannen vinden en inzien, weten we waarvoor leges gelden en waarvoor niet, kunnen we vinden welke regels van toepassing zijn op een bedrijf en wie het bevoegd gezag is.

En tja, hij komt er nu echt 1 januari 2024, maar dat we er nu blij van worden omdat het eenvoudiger en beter is? Wij gaan zien of de komende maanden de gebruiker in de hoofdrol wordt geplaatst zodat die 1 januari 2024 gaat zeggen dit is echt Eenvoudiger en beter, wij vrezen alleen dat dit niet het geval is. Een plan B, wat je zou verwachten bij grote veranderingen is nog niet gepresenteerd.

Wij hebben als uitvoeringspraktijk er mee te dealen en zullen ons zo goed en zo kwaad mogelijk voorbereiden, zodat in 2024 hopelijk niet alles tot stilstand komt. Er is wel eindelijk duidelijkheid gegeven en dat is natuurlijk ook iets waar al jaren op gewacht werd.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.