Al Sinds 2020 is corona wereldwijd top of mind en hebben we snel moeten schakelen om een nieuwe, veilige werkelijkheid te vinden. Bij TAUW omarmden we razendsnel online werken en werkten we net als iedereen zo min mogelijk op kantoor. We dachten na over hoe we ons veldwerk zo veilig mogelijk konden uitvoeren en over de continuïteit van onze organisatie. De impact leek enorm, maar wij vonden met elkaar manieren om het werk voor onze klanten zo goed en veilig mogelijk voort te zetten.
En dan ineens is daar de oorlog in Oekraïne en staat de wereld plotseling voor nieuwe dilemma’s. Stijgende energie-, grondstof- en brandstofprijzen, een dreigend tekort aan graan, miljoenen mensen op de vlucht naar een veiligere omgeving. Ook wij voelen de urgentie en tegelijkertijd de onmacht om iets voor Oekraïne te kunnen betekenen. En stellen onszelf de vraag of wij niet indirect bijdragen aan deze vreselijke oorlog, want voor wie werken wij eigenlijk precies?
Als advies- en ingenieursbureau werken wij dagelijks aan een gezonde leefomgeving voor mens en natuur. Wij zijn bezig om steden groener, gezonder en klimaatbestendiger te maken, adviseren over de stikstofproblematiek, het herstel van biodiversiteit en over schoon afval- en grondwater. Thema’s met prioriteit, maar als er - niet eens zo heel ver bij ons vandaan - een oorlog uitbreekt dan komt het besef dat een veilige leefomgeving altijd op nummer één staat, en wij helaas maar beperkt invloed hebben op deze verschrikkelijke situatie.
Daarom richten we ons op wat we wel kunnen. Door in lijn met het EU beleid en samen met veel andere bedrijven, onze dienstverlening op te schorten met partijen die verwant zijn aan of gefinancierd worden door Russische of aan Rusland gelieerde bedrijven. Daarnaast doneren we en ondersteunen medewerkersinitiatieven. En kunnen we alleen maar hopen dat ons minieme aandeel enigszins zal bijdragen aan het herstel van de vrede en veiligheid aldaar.
Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.