Ontwerpen: dat is pas sexy werk!

We zijn als ontwerpers blij dat er steeds meer aandacht komt voor het ontwerp in een bouwproject. Veel faalkosten ontstaan door ontwerpfouten, maar er kan veel meer focus op de kracht en pracht van het ontwerpen. We mogen als ontwerpers zelf ook wel eens wat meer successen delen: we zijn hardwerkende jongens en meisjes maar we doen te weinig aan profilering.

Als Tauw vinden we het belangrijk dat er meer aandacht is voor het ontwerpproces in bouwprojecten. Daarom hebben we een nieuwe afdeling Ontwerpbureau opgericht, waar ik leiding aan geef.  Alle ontwerpers, System Engineers, BIM’ers, constructeurs en kostendeskundigen binnen onze organisatie zijn hierin ondergebracht. De ontwerpleiders zijn nu net zo belangrijk als de managers. Het zijn de vakmensen die ervaring hebben en kennis van de inhoud. En die delen ze graag.

 

Waarom is het Ontwerpbureau opgericht?

In het verleden waren de ontwerpers meer uitvoerend, nu staat de kwaliteit van het ontwerpproces centraal. Daar leg je alles in vast, ook de uitgangspunten. De ontwerpleiders kregen als opgave om dat proces beter vorm te geven, om de kwaliteit te verhogen en de faalkosten zo te verlagen.

Ontwerpen moet de aandacht krijgen die het verdient, en is echt wel sexy; we realiseren immers prachtige projecten. Zo ontwerpen we in 3D. Met een 3D-bril kun je alleen, met klanten of met collega’s in een Virtual Reality (VR) omgeving in het ontwerp stappen. Het ontwerp komt dan echt tot leven. Je ziet zo bijvoorbeeld de ondergrondse raakvlakken en knelpunten en deze kun je dan samen bespreken. Op deze manier krijg je het ontwerp veel beter over de bühne; het leidt tot meer begrip en inzicht in de complexiteit. En dat is nou precies de kracht van een goed ontwerp: het brengt alles integraal samen. Dankzij een goed ontwerp richten we een veilige, fijne leefomgeving in. Zo geven we invulling aan de uitdagingen om de leefomgeving klimaatbestendig en duurzaam in te richten.

Er verandert veel door digitalisering. Daarnaast worden de opgaven aan onze infrastructuur  steeds groter en door de vergrijzing zijn er steeds minder werknemers. Daardoor wordt productiviteit belangrijker en dus is slimmer ontwerpen nodig. Denk maar aan het parametrisch ontwerp, waarbij de computer het ontwerpen deels van je overneemt. Dat betekent ook dat we anders moeten gaan werken. En dat is best wel een cultuurverandering. Soms krijg ik vragen als: ‘Zijn er over 10 jaar nog constructeurs of worden zij vervangen door computers en machine learning?’ Die mensen wil ik geruststellen. Vakmanschap is enorm belangrijk en zal altijd blijven bestaan.

Door het oprichten van het Ontwerpbureau hebben we meer focus op deze ontwikkelingen en bouwen we aan het  Ontwerpbureau van de toekomst met state-of-the-art-technieken.

Waarom is het Ontwerpbureau binnen Tauw zo belangrijk?

Het Ontwerpbureau is het fundament van onze Business Unit Leefomgeving. En dat is ook niet zo gek. Het Ontwerpbureau is namelijk cruciaal voor Tauw, zowel voor onze eigen propositie in de markt als ondersteunend voor andere leefomgeving-proposities. Onze ontwerpers houden rekening met de klimaat- en duurzaamheidsopgave, die moeten ze vertalen naar oplossingen. Ze zijn een soort metselaars, ze brengen alles samen en bedenken maakbare oplossingen. Daarbij zijn we in staat om dit op een leuke, participatieve en innovatie manier samen met de gebruikers vorm te geven.

Lees meer over ontwerp

 

Heeft u een vraag aan het ontwerpbureau van Tauw

Onze experts staan voor u klaar!