Op weg naar vrouwelijke invloed met impact

08 maart 2021, Henrike Branderhorst

Internationale Vrouwendag is ieder jaar in veel landen een nationale feestdag. In Nederland niet. Nee joh, natuurlijk niet! Wij zijn toch al heel divers. In Nederland hebben vrouwen toch evenveel kansen, zijn de mannen modern en hebben vrouwen ballen?

Maar wat blijkt: Nederland staat volgens de Global Gender Gap Report 2020 op plaats 38 en is 11(!) plaatsen gezakt ten opzichte van 2018.  In Nederland is maar 12,4 % directeuren vrouw, verdienen vrouwen nog steeds gemiddeld minder en is het heel normaal dat vrouwen parttime werken om er voor de kinderen te zijn. We denken dus veel te positief over onszelf en neigen zelfvoldaan achterover te leunen. 

Invloed met Impact

Het thema van de internationale vrouwendag dit jaar: Invloed met Impact. Super actueel. Want als bedrijf moeten wij een afspiegeling zijn van de maatschappij waarvoor wij werkenEmet gemiddeld 30% vrouw in het bedrijf en maar 3 van de 20 vrouwen aan de topzijn wij dat niet. Daarom nemen we gericht actie om diversiteit bij TAUW te stimuleren.   

Daarbij beperken we ons niet alleen tot het gericht aannemen van vrouwen. Eenmaal aan boord moeten we ook zorgen dat de vrouwen Invloed en Impact kunnen hebben in het bedrijf. Dat betekent iets voor de cultuur van onze organisatie, over de ruimte die mannen moeten geven en ander gedrag laten zien. Bij TAUW leunen we niet lekker achterover, maar stimuleren en faciliteren we onze vrouwen een stap naar voren te zetten. 

Masculiene organisatie

Dit begint bij de bewustwording dat we bij TAUW werken in een masculiene organisatie waar we als vrouwen ook een rol in spelen. Met onze zelf ontwikkelde workshop ‘Vrouwen met Impact’ geven we onze vrouwen handvatten om leiderschapsstijlen te herkennen, het imposter syndroom te omzeilen en meer zelfbewust en zelfverzekerder op te tredenDat je geen man hoeft te zijn om de masculiene stijlen toe te passen. Dat de ene stijl niet beter is dan de andere, maar dat het succes juist in de goede balans zit. We hebben het gehad over die eeuwige papegaaien op je schouder die vertellen dat je iets niet kan of mag en hoe die papegaaien te verslaanOok hebben we het over reflectie en zelfkennis; twee vormen van macht die wij als vrouwen gemakkelijk en van nature inzetten. 

Ik ben enorm trots dat al meer dan 150 TAUW-vrouwen deze workshop hebben gevolgd. En vooral dat hij straks ook voor onze mannelijke collega’s gaat worden uitgerold. Want we zijn ervan overtuigd dat een veilige en inclusieve werkomgeving met meer diversiteit leidt tot meer werkplezier van onze medewerkers, het maakt onze besluiten beter en we komen tot betere oplossingen voor onze klanten.  Misschien hebben mannen inderdaad meer met de paplepel ingegoten gekregen om het spel te spelen, de competitie aan te gaan, te verliezen, vallen en weer opstaan. Maar vrouwen kunnen zelf het heft in handen nemen om invloed met impact te krijgen.