Sanne de Groot
De klimaatspagaat is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Het weerspiegelt de dilemma’s tussen onze gedachten en acties rondom duurzaamheid en klimaatverandering. Dat kan gaan over vliegvakanties (het maken van verre reizen is verrijkend, leuk en het vliegtuig vliegt toch), autogebruik of het maar blijven uitstellen van die duurzame verbouwing.
Dilemma’s, zorgen, trots en tips & trics rond klimaat en duurzaamheid; ze komen allemaal op tafel tijdens een goed klimaatgesprek. Als klimaatcoach nam ik onlangs - samen met Stichting Klimaatgesprekken - met veel plezier mijn collega’s mee in een serie workshops die inzicht gaven in ieders footprint en de invloed van klimaatvriendelijke keuzes daarop, zowel privé als binnen ons dagelijks werk. Deze gesprekken zorgden voor meer bewustzijn, inzicht in eigen en andermans dilemma’s en het belangrijkste: dat het leuk is, waardoor de negatieve lading naar de achtergrond verdwijnt.
De klimaatspagaat kom ik ook tegen bij projectkeuzes. Zoals het op de agenda houden van de circulaire aanpak binnen projecten, terwijl dat indruist tegen standaarden vanuit beheer of eerder gemaakte afspraken. Twijfel over het doorvoeren van een contractwijziging om stappen richting klimaatneutraal beheer en onderhoud te maken, omdat je bang bent dat dit een risico vormt voor het succes van de aanbesteding. Of het signaleren van kansrijke maatregelen, maar aarzelen om deze bespreekbaar te maken omdat je niet weet hoe je opdrachtgever zal reageren op mogelijke aanpassingen van scope of budget.
Voorbeelden die niet uit de lucht gegrepen zijn. Nog te vaak zie ik dat we het makkelijker vinden om duurzame oplossingen aan de kant te schuiven dan de dilemma’s openlijk te bespreken en samen naar oplossingen te zoeken. Net als gewoon in een vliegtuig stappen voor die soms niet eens zo verre reis, vinden we het prettig om bouw- en infraprojecten via de bekende weg uit te voeren. En ja, het is niet zo gemakkelijk. Nieuwe opgaven die van ons vragen dat we gewoonten loslaten.
Ik stel daarom voor dat we het voeren van een goed klimaatgesprek standaard onderdeel maken van projecten. Hiermee creëren we momenten om successen of zorgen te delen en elkaar te inspireren en te helpen de duurzame ambitie hoog te houden. Laat je verrassen door het lonkend perspectief van anderen!
Dit artikel is reeds verschenen in Cobouw
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.