#Trotsopdebouw

26 augustus 2022, Ralph van Roessel

Sleephopperzuigers die de haven van Rotterdam blokkeren, een volledig geasfalteerde voortuin bij de ministers Harbers en De Jonge en spandoeken met “Zonder bouw geen huis voor jou” bij elke bouwlocatie waar je maar langs rijdt. Kunt u zich er iets bij voorstellen dat we als bouw- en infrasector met dit soort acties in het nieuws komen?

Zelf ben ik er zeker geen voorstander van, maar ik verbaas me wel meer en meer over de ‘onzichtbaarheid’ van onze sector in het maatschappelijk debat. In de bouw- en infrasector komen immers zo’n beetje alle hedendaagse crisissen samen. Stikstof (uitstel van projecten), het klimaat (50% CO2-reductie in 2030), de arbeidsmarkt (waanzinnige krapte) en prijsstijgingen (uitgestelde gunning van projecten) beïnvloeden de impact en het verdienvermogen van de gehele bouw- en infraketen enorm.

Je zou, gezien de maatschappelijke relevantie van ons werk, dan toch verwachten dat ook de problemen in de bouwsector enige aandacht zouden krijgen. Waarom lees ik wel over banken die uitstel willen om hun witwascontrole op orde te krijgen, over die arme luchtvaartindustrie die haar brandstof moet verduurzamen en over oliemaatschappijen met achterhaalde ideeën om extra te investeren in fossiele brandstoffen? Maar lees ik helemaal niets over de bouwsector? Waarom zijn we onzichtbaar in het stikstofdebat en weet niemand dat we voor eigen rekening ons materieel elektrificeren, projecten opzetten om de (zij)instroom te vergroten en het uitstel van duurdere projecten, ondanks de enorme impact, zomaar accepteren?

Zijn we als bouw en infra de gekke Henkie van het bedrijfsleven? Of zijn we een noest werkende sector die accepteert dat we in turbulente tijden leven, dat je als bedrijf vooral ook zelf in actie moet komen om de problemen van deze tijd aan te pakken en dat klagen je niet verder helpt maar aanpakken wel? Met trots durf ik te stellen dat het tweede zeker waar is. We zullen echter ook moeten erkennen dat we kunnen fluiten naar meer maatschappelijke waardering zolang we niet in staat zijn om meer ruchtbaarheid te geven aan onze prestaties en onze belangen als sector.

 

(Dit artikel is reeds gepubliceerd in Cobouw)

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.