Van oud naar nieuw gedrag

22 november 2022, Sanne de Groot

Waar je ook kijkt, crisis overheerst. Stikstofcrisis, klimaatcrisis, wooncrisis, energiecrisis, een aandienende economische crisis en ga zo maar door. We weten dat we moeten veranderen, zeggen dat we willen veranderen, maar waar het gaat om actie, schieten we - juist nu - meer en meer in een kramp in plaats van dat we het momentum pakken om een transitie te maken. We blijven doen wat we altijd deden, verliezen het gezamenlijk belang uit het oog, werpen de muren rond onze eigen eilandjes op en creëren een wij-zij situatie. Een enorm risico. We verzanden in oud gedrag, terwijl nu de gelegenheid bestaat om nieuw gedrag vorm te geven.

Moedeloos kan ik worden van die negatieve berichtgeving en krampreactie. Reacties rond de recente klimaattop en de nationale klimaatweek maken dit oude gedrag extra zichtbaar. De klimaatverandering zet door en we gaan de 1,5 graad zeer waarschijnlijk niet halen. Talkshows die het onderwerp klimaat schrappen, omdat andere onderwerpen belangrijker zijn. Bij het horen van reacties tijdens de nationale klimaatweek als “ik denk dat we wel grotere problemen hebben dan het klimaat”, zakt de moed me in de schoenen. De opeenstapeling van urgentie en het gebrek aan actie maakt dat ik even alle hoop verlies. Dan vraag ik me af, hoe groot moeten de crisissen worden voor we overgaan tot actie?

 Met wat moeite raap ik mijn hoop weer bij elkaar, inzichten en positiviteit helpen me daarbij. Zo blijkt uit psychologisch onderzoek dat mensen de neiging hebben om, onterecht, te denken dat het in de toekomst gemakkelijker zal zijn en we daarom onze acties uitstellen. Positief gezien ervaar ik een enorme potentie om te veranderen. Voorbeelden van nieuw gedrag zijn zichtbaar, er is draagvlak voor verandering, het momentum en de positieve impact van de verandering gloort aan de horizon. We kunnen andere keuzes maken, de angst en onzekerheid omzetten in kansen en alternatieven, momenten van oud gedrag signaleren en ombuigen, en ons bewust blijven inzetten om het nieuwe gedrag vorm te geven. Laten we lef tonen en fundamenteel veranderen. En dat vooral samen doen. We hebben elkaar nodig, juist in deze onzekere tijden.

 

(Dit artikel is reeds gepubliceerd in Cobouw)

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.