‘Vaak ben je te bang!’ Een kreet die mijn neefje en ik regelmatig naar elkaar riepen als we in Oostenrijk bovenaan een uitdagende zwarte skipiste stonden. Een aanmoediging om de ander te overtuigen de afdaling in te zetten, en misschien ook wel om onszelf te overtuigen dat het wel los zou lopen. Vaak zijn we te bang, op de skipiste, maar ook in ons werk.
We zijn nog vaak te bang. En dat is iets wat we nu ook landelijk zien, de rem wordt gezet op de warmtetransitie, we kijken naar anderen en leggen daar ook maar al te graag het initiatief neer. En ja, financiën zijn erg belangrijk en de onzekerheid daarover kan verlammend werken, maar laten we er voor waken om nu stil te vallen.
Als TAUW zijn wij van mening dat er in deze fase - na het vaststellen van de Transitievisie Warmte (TVW) - nog genoeg stappen te zetten zijn en hebben dit weergegeven in ons Uitvoeringsplan. Zo kan er door gemeenten al ingezet worden op:
De adviseurs van TAUW helpen u graag bij de uitvoering van deze stappen. Heeft u een vraag hierover? Neem contact met ons op via het contactformulier?
Het elkaar aanmoedigen is blijkbaar iets wat we nodig hebben om dat extra stapje te kunnen zetten. Kijk naar sportevenementen waar het publiek vaak als twaalfde man wordt gezien. Aanmoedigen is een positieve wisselwerking tussen mensen, tussen mijn neef en mij, tussen het publiek en de sporter.
En aanmoedigen is ook iets wat in de energie- en warmtetransitie een grote rol speelt. Los van technische en financiële haalbaarheid begint de energie- en warmtetransitie tenslotte met willen en durven! We moeten wel willen, anders gebeurt er bar weinig. De afgelopen weken hebben we daar bij de klimaattop in Glasgow een ‘goed’ voorbeeld van gezien. Als landen niet willen, om wat voor reden dan ook, dan kun je blijven discussiëren zonder verder te komen en betekenisvolle stappen te zetten. Maar als je nu net wel die aanmoediging krijgt, dat duwtje in de rug, waar zijn we dan toe in staat?
En ook ondernemers, woningeigenaren en huurders kunnen zelf betekenisvolle stappen zetten met beperkte of zelfs zonder middelen. We zijn dus als partijen aan zet, maar ook ieder persoonlijk.
Op 6 november heb ik onder het mom van Vaak ben je te bang de temperatuur van mijn CV-ketel teruggezet naar een lage temperatuur van 50 ℃. Eerst zonder mijn vrouw in te lichten, want de grote vraag is natuurlijk of we ook met buitentemperaturen tussen de 4 – 8 graden Celsius onze woning echt comfortabel kunnen verwarmen. En kunnen we dan ook flink besparen op het gasverbruik? Kortom, is mijn woning nu al (met spouw- en dakisolatie, deels dubbel en deels HR++ glas) geschikt voor een toekomstige hybride warmtepomp? Of ben ik nog afhankelijk van het Triple glas dat in het voorjaar in de woonkamer wordt geplaatst?
Volgens de themawoorden die mijn dochter uit groep 5 deze week moet leren, betekent glimlachen Het lachen zonder je mond open te doen en geluid te maken. Volgens mij een prima definitie voor hetgeen ik op dit moment doe, want het is heerlijk comfortabel warm in huis, ons gasverbruik is volgens de app van mijn energieleverancier gedaald, en ik kan op zoek naar de juiste hybride warmtepomp. Ik moedig jullie aan om zelf ook stappen te zetten en in beweging te blijven!
Naast ons Uitvoeringsplan organiseren wij op 25 januari 2022 een webinar voor gemeenten, om kennis en ervaringen rondom de warmtetransitie te delen. Zien wij u daar?
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.