Wat we in de bouw van het wisselbeleid van Ajax kunnen leren

Ralph van Roessel

Of het nu wel of niet jouw cluppie is, Ajax presteert momenteel in de Champions League iets wat vooraf door niemand voor mogelijk was gehouden. In nog geen anderhalf jaar heeft coach Ten Hag een team gesmeed waarin beleving, chemie, plezier en een gezamenlijk doel aanwezig zijn. Een viertal kenmerken voor elk team dat succesvol wil zijn, of het nu in de bouw of in de topsport is.

Bepalend voor het succes van Ajax is naar mijn mening het wisselbeleid. Door te variëren met de  teamsamenstelling, actief te wisselen als daar een aanleiding voor is en teamleden te leren op meerdere plekken te spelen, is een echt team ontstaan waar het plezier van afstraalt en dat ook nog eens telkens opnieuw een topprestatie levert.

Ook in bouwprojecten zou, bij het uitblijven van de topprestatie, vaker een actief wisselbeleid moeten worden toegepast. Als de samenwerking langere tijd niet lekker verloopt of als het project in een nieuwe fase met andere uitdagingen komt, dan zou het normaal moeten zijn om te gaan wisselen. In de huidige praktijk is het wisselen van projectteamleden vaak onbespreekbaar of, in het beste geval, een allerlaatste optie als niets anders werkt. We laten dus projectteams, die met chagrijn samenwerken en daarbij zeker niet het beste in elkaar naar boven brengen, liever het hele project doormodderen dan dat we frisse nieuwe mensen introduceren of teamleden op een andere plek in het project inpassen.

Iedereen die lang aan teamsport heeft gedaan of langere tijd in (project)teams heeft gewerkt zal erkennen dat teamspirit, teamdynamiek en het daarbij behorende (uitblijven van) succes veelal ongrijpbaar zijn. Soms ontstaat het helemaal vanzelf, soms ontstaat het met wat hulp van bijvoorbeeld een teamcoach en soms ontstaat het nooit, hoeveel tijd en energie er ook ingestoken wordt met bijvoorbeeld persoonlijkheidstesten en teambuildingsdagen.

Voetbal-wisselbeleid-en-bouwprojecten.jpgLaten we het in bepaalde gevallen ‘wisselen’ van (project)teamleden nu ook eens in de bouw als normaal gaan beschouwen. Dan kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer gewoon openlijk, zonder mensen persoonlijk te beschadigen, het gesprek voeren over mogelijke wissels die het projectresultaat ten goede komen. Kijk op 1 juni maar eens naar de finale van de Champions League, dan kun je zien tot wat voor prestaties dat kan leiden en hoeveel mensen je daarmee blij kan maken.

Deze blog is reeds gepubliceerd in De Cobouw

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog?