Werken aan projecten in Coronatijd: hoe vinden we elkaar?

Thuiswerken in Coronatijd. Dat is best even omschakelen. Maar met wat aanpassingen én lef kan het meeste werk gewoon doorgaan, heb ik inmiddels ervaren vanuit mijn rol als projectleider en teammanager.

Naarmate de dagen van thuiswerken verstrijken, merk ik dat het een gewoonte is geworden om direct de laptop aan te slingeren. Heb ik zo een video-call met een klant? Of kan ik nog even in mijn joggingbroek en trui aan het werk? Nee, mijn externe afspraak begint zo, dus dat kan natuurlijk echt niet.. toch maar even een nette outfit aan.

Mijn externe afspraak begint. Voor velen is het digitale werken nieuw en ook ontzettend spannend. Ook ik stam zeker niet uit het digitale tijdperk. Ik kan me nog de allereerste Mac herinneren die mijn vader kocht, ergens in 1987, toen we ook nog geen mobiele telefoons en internet hadden. Maar ik hou ik van verandering en probeer gewoon alle nieuwe dingen uit, het liefst zonder gebruiksaanwijzing.

Virtueel in contact met mijn opdrachtgever

De video-call start op: ik laat de opdrachtgever binnen in mijn virtuele thuiswerplek. Dan is het een kwestie om elkaar wegwijs te maken in het video-callen. Hoe zet je de camera aan en hoe kunnen we documenten delen? We helpen elkaar zo goed mogelijk om het gesprek in de nieuwe digitale wereld te voeren. We komen er achter dat dit niet zo anders is dan een ‘live’ afspraak en dat dit ook gewoon werkt. En daarbij bespaar je als opdrachtnemer je opdrachtgever reistijd en kilometers. Win-win!

Het niet langs kunnen gaan bij opdrachtgevers vind ik dus geen excuus voor collega’s die zeggen dat ze geen werk of opdrachten kunnen ophalen. Je kan toch nog steeds bellen? En je overleg kan gewoon doorgaan in de virtuele wereld, als je maar lef toont om die video-call te maken. Lef toont om je opdrachtgever binnen te laten bij jou thuis. Het lef hebt om eerlijk te zeggen dat je dit ook best spannend vindt. Maar vooral lef toont om te zorgen dat het werk door kan gaan, zowel aan de kant van opdrachtgever als opdrachtnemer.

 

Op afstand, maar zo dichtbij

Naast mijn functie als projectleider ben ik een trots teammanager van een geweldig team. Nu ik hen niet meer op kantoor spreek en op basis van de non verbale communicatie niet kan zien hoe het met ze gaat, moet ik het ook hier doen met de telefoon of een video-call. Ik vind het ontzettend belangrijk om iedereen in elk geval wekelijks even te spreken. Om te horen hoe het gaat, wat er zoal de afgelopen week gebeurd is en wat er de komende week gaat spelen. Normaal gesproken kom ik nooit zo dichtbij. Ik zit bij ze in de huis-, eet- of werkkamer en bij sommigen zelfs in de slaapkamer.. althans.. via de video-call dan.

En dit maakt het juist ook weer ontzettend persoonlijk. Ik waardeer het enorm dat mijn collega’s mij daarin toelaten, zich meer privé laten zien dan anders. Deze gesprekken gaan niet alleen over projecten of planning. We bespreken wederzijds waar we zoal tegenaan lopen. Of we nu wel of niet langs onze ouders moeten die begin 60 of 70 zijn. Of ze vertellen me over het dagprogramma met hun kinderen en hoe ze dit kunnen afstemmen met werk. Dit is lef wat mijn teamleden tonen. Lef dat ze mij zo binnen laten en lef dat ze er samen alles aan doen om hier doorheen te komen. Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor ieder van hen! In de tussentijd inventariseer ik de impact, vertel ik over maatregelen en oplossingen, en geef ik antwoord op de vragen die er zijn.

Het einde van de dag komt in zicht. Het is bijna half zes en ik ga nog even in alle rust werken aan mijn projecten en twee tenders waar ik nog niet aan toegekomen was. Over een paar uur zet ik de laptop weer uit en duik ik slechts een paar meter verderop mijn bed in, op naar een nieuwe dag.  Een dag waarin ik weer hoop dat jullie allemaal, opdrachtgevers en teamleden, je lef laten zien!

Heeft u vragen over dit blogartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.