Door de invoering van de Omgevingswet kunnen bedrijven voor uitdagingen komen te staan. Blijft mijn milieuvergunning geldig? Heeft het invloed op mijn bedrijfsvoering? Bij wie moet ik een vergunning aanvragen en wanneer moet ik dat doen? Omdat de wet gevolgen kan hebben voor uw (toekomstige) bedrijfsvoering is het belangrijk om tijdig te beoordelen wat de gevolgen voor uw bedrijf kunnen zijn. Tauw ondersteunt u hierbij!
Contactpersoon: Rosalie Geerlinks
E-mail: rosalie.geerlinks@tauw.com
Tel: +31 61 10 39 63 3
De Omgevingswet treedt op 1 januari 2022 in werking. Dat betekent dat u nu moet uitzoeken wat de beste stappen zijn om te zetten. Wilt u bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag indienen zonder direct met de Omgevingswet te maken te hebben, of wilt u juist nog even wachten? Welke acties u wel of niet onderneemt, het kan gevolgen hebben. In de wet blijft er in de basis veel gelijk en de wijzigingen zelf zouden beleidsneutraal moeten zijn. Welke wijzigingen er precies voor u van toepassing zijn, verschilt per bedrijf.
De bestaande bestemmingsplannen met onder andere bouwhoogte, bouwvlak en toegestane categorie bedrijven zullen veranderen naar Omgevingsplannen. Het Omgevingsplan dat door uw gemeente wordt opgesteld is van invloed op uw rechten en toekomstplannen. In de Omgevingsplannen worden ook algemene regels en milieuaspecten opgenomen. Deze plannen worden complexer en zijn straks deels bepalend voor de ruimte die u krijgt.
Het is mogelijk dat delen van uw huidige vergunning onder het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) komen te vallen, omdat er straks naast de huidige activiteiten van het Activiteitenbesluit, meer activiteiten onder de algemene regels van het BAL vallen. Op welke activiteiten dit van toepassing zal zijn en of de algemene regels strenger of soepeler zijn dan uw huidige vergunning, moet worden onderzocht.
Complexe bedrijven is een nieuwe term. Hieronder vallen Seveso-inrichtingen en een aantal Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC)-inrichtingen. De provincie blijft voor deze bedrijven het bevoegde gezag. Voor de overige bedrijven zal de gemeente in de basis het bevoegd gezag zijn en blijven.
Overweeg tijdig of u de aanvraag onder het huidige of het toekomstige recht indient.
De invoering van de Omgevingswet vraagt van alle betrokken partijen (waaronder ook overheden) een andere manier van werken en een grote aanpassing van het aanvraagsysteem. Onze ervaring in advisering en ondersteuning bij tal van (industriële) bedrijven kan u helpen om de juiste keuzes te maken. In mei hebben we bijvoorbeeld in een webinar van Deltalinqs (zie video) inzicht gegeven in de grootste verschillen tussen de Omgevingswet en de huidige Wabo-milieuwetgeving.
Vraagstukken waar wij u zoal bij kunnen ondersteunen:
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.