Aannemer Reimert gaat windpark bij Almere Pampus bouwen

Energiebedrijf Vattenfall heeft aannemersbedrijf Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere gecontracteerd voor de herontwikkeling van windpark Jaap Rodenburg in Almere Pampus. De huidige 10 windmolens worden in 2021 vervangen door tien nieuwe, grotere turbines. Reimert zal het werk verrichten dat vooraf gaat aan de plaatsing van de windmolens zelf. Tauw helpt Reimert bij de voorbereiding hiervan.

24 januari 2020

Zo moeten er 10 fundamenten voor de windmolens door Reimert gemaakt worden en bouwt het bedrijf twee inkoopstations, waar de stroom die door de turbines worden opgewekt naartoe zal worden geleid. Daarnaast komen er tien kraanopstelplaatsen voor de hijskranen die de turbines gaan installeren en wordt er ongeveer 5 kilometer weg aangelegd om alle machines en onderdelen op locatie te krijgen en te onderhouden.

Planning

In de komende maanden wordt eerst gestart met het afbreken van de huidige windmolens. Deze molens krijgen naar verwachting een tweede leven in Oost-Europa. Nog voor de start van de zomer zal Reimert aan de slag gaan met de aanleg van het nieuwe windpark. De werkzaamheden zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. In de lente van 2021 wordt begonnen met de installatie van de turbines zelf.

Lokaal ondernemerschap

Joost De Gooijer, projectmanager bij Vattenfall is enthousiast over de samenwerking met Reimert. “Samenwerken met lokale partijen levert enorme voordelen op. Ze kennen de lokale belangen en omstandigheden het best. Bovendien is het alleen maar passend dat Almeerse bedrijven profiteren van dit project. We kiezen natuurlijk op de kwaliteit van de tender, maar zijn dik tevreden dat die gewonnen is door een lokale ondernemer. Tel daar nog eens bij op dat energiecoöperatie Almeerse Wind uiteindelijk 2 van de 10 windturbines zou willen exploiteren. Dat zorgt voor een mooie lokale invulling. Iedereen kan lid worden van de coöperatie en heeft de keuze om te investeren in deze twee windmolens en daarmee eigenaar te worden van een stukje duurzame Almeerse opwek.”

Eelco Zijnstra, projectmanager van Reimert: “Dit windpark wordt gerealiseerd in onze achtertuin. Wij zijn dan ook erg blij dat wij een sleutelrol mogen vervullen als het gaat om bijna 28.000 van onze ‘buren’ te voorzien van groene stroom. De samenwerking met Vattenfall sluit goed aan bij de ambities die Reimert heeft op het gebied van duurzaamheid. Wij hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kennis en kunde op het gebied van duurzaam ondernemen. Wij zijn trots dat Vattenfall dit heeft terug gezien in onze aanbieding en kijken uit naar een mooie samenwerking.”

Samenwerking met Tauw

Reimert heeft Tauw ingeschakeld voor de voorbereiding van de realisatie. Anton van Essen, projectmanager bij Tauw, is enthousiast over de samenwerking binnen dit project. “Duurzaamheid zit in het DNA van Tauw; onze ambitie is om te werken aan een duurzame, klimaatbestendige leefomgeving. De ontwikkeling van windparken voor het opwekken van duurzame energie, past daar prima bij. Wij werken al meerdere jaren in diverse projecten succesvol met Reimert samen als het gaat om voorbereidings- en ontwerpwerkzaamheden. Onze culturen sluiten goed op elkaar aan. Wij zijn blij dat de goede samenwerking met Reimert en Vattenfall heeft geresulteerd in deze mooie opdracht en staan te popelen om te beginnen!”

Over het windpark

De herontwikkeling en bouw van het windpark in Almere-Pampus is een initiatief van Vattenfall en Almeerse wind. Het park zal bestaan uit tien windturbines met een ashoogte van circa 90 meter en een maximale tiphoogte van 150 meter. Samen kunnen ze schone stroom produceren voor circa 27.700 huishoudens, meer dan 30 procent van de huishoudens in Almere en bijna een verdubbeling (een plus van 80%) ten opzichte van het huidige park. Almeerse Wind neemt als de bouw gereed is twee turbines over.

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.