Augmented reality toont innovatieve projecten op smartphone

In opdracht van Waternet heeft Tauw augmented reality toegepast om enkele innovatieve projecten in Amsterdam in beeld te brengen op de smartphone. Deze nieuwe applicatie werd getoond tijdens de International Water Week, die van 29 oktober tot en met 4 november plaatsvond in de hoofdstad.

Augemented reality (AR) is een techniek waarmee computergemaakte beelden worden toegevoegd aan reële ‘live’ beelden. Deze computerbeelden worden geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker, bijvoorbeeld door middel van een smartphone. Via de gratis software van Layar kan gebruik worden gemaakt van augmented reality op smartphones.

Watergraafsmeer

Tauw heeft met deze techniek in opdracht van Waternet enkele innovatieve projecten in beeld gebracht in de Watergraafsmeer in Amsterdam. Dit werd getoond aan enkele tientallen internationale waterexperts, die deelnamen aan een excursie in het kader van de International Water Week. De Watergraafsmeer is de laagste polder van Amsterdam (-5,5 meter NAP) en heeft van oudsher problemen met de waterhuishouding. Om de innovatieve oplossingen voor deze problemen op een nieuwe wijze te presenteren, heeft Tauw de AR-techniek gebruikt.

Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) heeft onlangs budget beschikbaar gesteld om de volgende stap in de ontwikkeling van AR-toepassingen op watergebied te kunnen zetten. Op dit moment wordt onderzocht hoe 3D-visualisaties in AR gerealiseerd kunnen worden. De ontwikkeling van AR vindt plaats binnen LABS, het innovatiethema binnen Tauw voor nieuwe vormen van visualiseren en presenteren, in samenwerking met IT solutions van Tauw.

International Water Week

Tauw was zichtbaar aanwezig tijdens de International Water Week. De conferentie ‘Water cities in transition’ werd mede gesponsord door Tauw. Floris Boogaard en Jeroen Kluck leidden enkele workshops en excursies met de touchtable. Op de bijeenkomst Young Water Professionals hield Floris Boogaard een presentatie over innovatieve communicatiemiddelen in waterbeheer. Guus Claessen en Harry de Brauw waren aanwezig om met Young professionals aan de slag te gaan met AR en serious gaming. Verder hielden Rada Sukkar, Johan Blom en Harry de Brauw presentaties tijdens het tweedaagse congres ‘Water related to sustainable energy’ over onder andere riothermie.

Contact persoon: Floris Boogaard