Bodemspecialisten TAUW brengen expertise in tijdens staatsbezoek aan Slowakije

Van 7 t/m 9 maart waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op staatsbezoek in Slowakije. Onderdeel van het driedaagse programma was een Business Forum rond circulaire economie, afvalbeheer en bodemsanering. Ook onze TAUW-experts Martin Doeswijk (director Soil & Groundwater) en Guido van de Coterlet (senior projectmanager Hazardous Wastes and Contaminated Land) waren uitgenodigd om hier hun kennis en ervaringen te delen.

16 maart 2023

Een van de problemen waarmee Slowakije kampt, zijn oude milieulasten waaraan jaren niets is gedaan. Grote zorgen zijn er om de verontreiniging van de stortplaats Vrakuňa. De stortplaats lekt al meer dan 30 jaar giftige stoffen in de bodem en het grondwater, en vormt daarmee een ernstige bedreiging voor het belangrijkste drinkwaterreservoir ‘Rye Island’ in Midden-Europa. Zuzana Čaputová, president van Slowakije, wil graag samenwerken aan een oplossing: “Als onderdeel van het Nederlands-Slowaakse Business Forum hebben we ruimte gecreëerd voor de uitwisseling van ervaringen en het opbouwen van samenwerkingen om de milieubelasting op te lossen.”

Voortrekkersrol in bodemsanering

TAUW-experts Martin Doeswijk en Guido van de Coterlet hebben tijdens hun aanwezigheid, samen met deskundigen van Rijkswaterstaat (Co Molenaar) en Deltares (Sophie Moinier), een presentatie en workshop gegeven over sanering van Vrakuňa. Hierbij kwamen zaken aan bod als: communicatiestrategie, oprichting internationale werkgroep, saneringsstrategieën, besluitvorming en uitvoering. Na afloop van de workshop is, samen met de deelnemers aan de workshop, op 8 maart 2023 in Bratislava een gemeenschappelijke verklaring (Engelstalig) opgesteld over de stortplaats Vrakuňa.

Na afloop van de workshop, tijdens de receptie, heeft het team de resultaten van de workshop persoonlijk toegelicht aan de Koning, Koningin en President. Koning Willem-Alexander neemt het resultaat van de workshop mee, als voorzitter van de UN 2023 Waterconferentie. Deze conferentie vindt plaats van 22 t/m 24 maart, in het VN-hoofdkwartier in New York. De uitkomsten van de workshop en de gemeenschappelijke verklaring zullen dan ook worden gepresenteerd.

 

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.