Bomruiming in plangebied Waterdunen op 18 september

Op 18 september worden in het plangebied Waterdunen bij Breskens twee grote vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht: een vijfhonderdponder en een duizendponder. Tauw is sinds 2011 betrokken bij de realisatie van dit 350 grote natuur- en recreatiegebied en begeleidt de explosievenopsporing die door KWS OCE wordt uitgevoerd.

In Waterdunen wordt zilte natuur- en landschapsontwikkeling gecombineerd met recreatie en kustversterking. Omdat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar is gevochten, is het hele gebied gecontroleerd op explosieven. Tauw heeft dit opsporingsproject samen met Expload explosievenadviseurs voorbereid en begeleid.

Zoektocht

De zoektocht naar munitie startte eind 2012. Naast grote vliegtuigbommen zijn enkele honderden kogels, granaten en andere restanten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, waaronder onderdelen van een gecrasht Engels vliegtuig. De twee bommen zijn direct na de vondst en identificatie veilig gesteld en tijdelijk afgedekt zodat ze geen direct gevaar opleveren voor de omgeving.

Ruiming

Voordat de Opruimingsdienst Defensie (EODD) beide bommen tot ontploffing brengt, zal een deel van de omgeving worden afgezet, waaronder ongeveer 100 (vakantie)woningen, 260 chalets, 100 kampeerplaatsen en een aantal (horeca)bedrijven.

Contact person: Jochem Bloemendaal