Een praktijkonderzoek van de Hogeschool van Amsterdam, TAUW, het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie en zes gemeenten.
Hoe zorg je ervoor dat je gemeente hittebestendig is? Vanuit het onderzoek De Hittebestendige Stad zijn drie richtlijnen opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken om de openbare ruimte hittebestendig in te richten. In het Praktijkonderzoek Hitte richtlijnen hebben de Hogeschool van Amsterdam, TAUW, het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie en zes gemeenten deze drie richtlijnen verder uitgewerkt en concreter gemaakt, zodat gemeenten ermee aan de slag kunnen.
De onderzoekers hebben de richtlijnen onderzocht door metingen, interviews, foto’s en GIS-analyse met elkaar te combineren. Ze hebben de onderzoeken uitgevoerd in de zomer van 2020. De drie richtlijnen zijn op de volgende manier onderzocht:
Uit het onderzoek blijkt dat de richtlijn afstand tot koelte genoeg houvast biedt voor gemeenten om te definiëren wanneer een verblijfsplek geschikt is als aangename en koele plek. Zo blijken alle leeftijdscategorieën schaduw, bomen en groen op een warme dag belangrijker te vinden dan bijvoorbeeld zitplekken, water en wind. Hoe een gemeente zo’n plek precies inricht is maatwerk en daar kunnen ontwerpers een rol in spelen.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat voor het percentage schaduw op belangrijke looproutes, 30 tot 40% schaduw goed haalbaar is in de praktijk. Wel is het nog nodig om aanvullende richtlijnen per straattype op te stellen. Voor het percentage groen per buurt is er grootschalig onderzoek nodig om een percentage groen per wijktype te kunnen geven. Ook adviseren de onderzoekers om de wijktypologie verder te verfijnen.
Bekijk ook het nieuwsbericht: Resultaten Hitte Belevingsonderzoek
Meer informatie over onze expertise op het gebied van klimaatadaptatie
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.