Green Future Heroes: nieuw lesprogramma duurzame techniek

Maandag 8 februari beet basisschool De Spits het spits af: als eerste van 10 Utrechtse scholen startte zij met het nieuwe lesprogramma Green Future Heroes. Stichting Technotrend ontwikkelde speciaal voor groep 7 en 8 van de basisschool dit programma over duurzaamheid en techniek. Tauw is één van de (financiële) partners die dit programma mogelijk maakt.

In deze projectweek kunnen de leerlingen beleven wat techniek inhoudt, wat je erin kunt doen (leren, werken) en hoe je ermee kunt bijdragen aan een duurzame samenleving. Vrijdagmiddag 12 februari 2016 werd de eerste projectweek feestelijk afgesloten. Leerlingen van De Spits presenteerden op iPads de gemaakte nieuwsbrieven en films over het leren & werken in de techniek. De presentatie werd gegeven aan ouders én aan de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk van Milieu en Duurzaamheid.

Green Future Hero

Een ‘Green Future Hero’ is iemand die zijn sporen heeft verdiend in de techniek en die aan de leerlingen laat zien hoe boeiend een technisch beroep eigenlijk wel niet is.

Als echte junior journalisten interviewden de leerlingen van De Spits de eerste Green Future Hero: een technisch medewerker van het bedrijf ProRail. ProRail is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het spoorwegnet van Nederland. Daarnaast maken de leerlingen een eigen reportage en een nieuwsbrief met behulp van iPads.

Naast ProRail doet ingenieursbureau Tauw mee aan dit project. Reinier Molenaar van Tauw: 'Het mooie aan Green Future Heroes is dat zij kinderen op jonge leeftijd bewust maakt van het belang van techniek voor een duurzame leefomgeving. Het past naadloos bij onze missie: duurzame oplossingen voor een mooie, schone en veilige leefomgeving.'

Achtergrond programma

Leerlingen moeten vaak op jonge leeftijd al beslissen over hun toekomstige school- en profielkeuze. In dit programma wordt specifiek ingegaan op de beroepsmogelijkheden in de duurzaamheid en techniek. Enerzijds om het belang van duurzame technische oplossingen voor de samenleving en anderzijds omdat er een groeiend tekort is aan geschoolde technici.

Voor kinderen zijn rolmodellen belangrijk en daarom is er ook een tentoonstelling met banners waarop verschillende technisch medewerkers, de Green Future Heroes, op staan en is er een interview met één van deze technisch medewerkers in de klas. Zo raken de leerlingen geïnteresseerd in leren en werken in de techniek, aan duurzame ontwikkeling.

Het project is financieel mede-mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, het KF Hein Fonds, Vermogensfonds Weeshuis der Doopsgezinden, Stichting Janivo, Techniektalent.nu, Technocentrum Utrecht, Pro-Rail en Tauw.