Hard work, magic moments... Leef mee met Team Tauw tijdens de Kenya Classic

Baobap bomen, Kilimanjaro, zebra’s en waarschijnlijk ook zadelpijn, verzuurde spieren en stof, héél veel stof. Na maanden van voorbereiding gaat ons Team Tauw van 10 tot en met 17 oktober de Kenya Classic fietsen. Hard work, magic moments…

Het harde werken tijdens de voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen. Team Tauw heeft inmiddels meer dan €64.000 opgehaald voor Amref Flying Doctors. Een bedrag om trots op te zijn. En dan is gedaan met hulp van velen. Collega’s, vrienden, familie en werkrelaties zijn gemobiliseerd, aan het werk gezet en voor karretjes gespannen.  Om al deze mensen, die zo hebben meegeleefd, op de hoogte te houden van de avonturen van onze fietsers in Kenia en Tanzania, wordt deze pagina dagelijks ge-update met de route en eventuele nieuwtjes van onze fietsers.

ZATERDAG 17 OKTOBER

Track 7: maji moto track
Hot Springs Camp - Kia Lodge

De laatste fietsdag leidt grotendeels over Hot Springs Road. De prachtige warm water bronnen (Maji Moto in Swahili) zijn een populaire bestemming onder de plaatselijke bevolking. Met weinig hoogtemeters en niet te veel technische stukken is deze laatste track een prettige afsluiter.

 

Je kunt rekenen op een zeer warm welkom bij de finish. Er staan een hapje en een drankje op je te wachten, je kunt een welverdiende duik nemen in het zwembad en daarna is er gelegenheid om je op te frissen in een van de kamers van de Kia Lodge. We sluiten de middag af met de overhandiging van de cheque aan Dr. Rita Noronha, Deputy Country Director Amref Tanzania, en de uitreiking van de felbegeerde Kenya Classic armbandjes.

Aan het einde van de middag vertrekken we naar Kilimanjaro Airport voor onze terugvlucht. We landen zondagochtend in alle vroegte in Amsterdam.
52 kilometer   159 hm   niveau 3  

VRIJDAG 16 OKTOBER

Track 6: Mount Meru Track
Olpopongi - Hot Springs Camp

We beginnen de dag met een bezoek aan de West Kilimanjaro Airstrip, waar de Flying Doctors ons komen bezoeken en vertellen over hun werk. De top zes fondsenwervers mogen vervolgens een rondvlucht maken boven het prachtige Ndarakwai gebied. Daarna vertrekken we voor het vervolg van de track, die voor een deel over de uitlopers van Mount Meru leidt. De track vandaag zal zich meer kenmerken door een wat pittiger ondergrond. Er ligt in deze omgeving veel vulkanisch gesteente van Mount Meru, een nog actieve vulkaan.

We komen onderweg een paar dorpjes tegen. Het uitzicht verandert gedurende de dag van Mount Meru naar de Kilimanjaro. Met een beetje geluk klaart de bewolking gedurende de dag op en krijg je de indrukwekkende snowcap van de Kili te zien. We sluiten de dag af in Hot Springs Camp met een spetterend feest!
40 kilometer    342 hm   niveau 4  

DONDERDAG 15 OKTOBER

Track 5: Wildlife Track
Wildlife Corridor Camp - Olpopongi

Je merkt vandaag direct dat je in lager gelegen gebied komt, omdat het weer warmer wordt. Het parcours is speels met hier en daar een venijnig klimmetje en leuke afdalingen. Iedere klim wordt beloond met een prachtig uitzicht over de Amboseli plains. We rijden over glooiende zandtracks, langs Masai boma’s en landbouwgronden met de Kilimanjaro aan je linkerhand.

We kruisen al snel een wildlife corridor, dus houd je ogen en oren goed open en je camera bij de hand! Onderweg kun je zebra’s, impala’s, Afrikaanse Elandantilopen, bavianen of een nieuwsgierige warthog spotten. Het grootste deel van de track heeft een magnifiek uitzicht op Mount Meru in de verte. Naarmate we gedurende de dag verder dalen, wordt de omgeving weidser met minder hoge begroeiing en dus een steeds mooier uitzicht. De typisch Afrikaanse acaciabomen tekenen het landschap en je komt langs diverse kleine Masai dorpjes. We zetten ons kamp op bij het Masai dorp Olpopongi.
60 kilometer   685 hm   niveau 3 

WOENSDAG 14 OKTOBER

track 4: border track
Snowcap Camp - Wildlife Corridor Camp

We staan vandaag extra vroeg op, omdat we twee Amref projecten in Kenia gaan bezoeken. De grensovergang is dichtbij en we steken deze over per bus. In Loitokitok bezoeken wij een school waar we kennis maken met leerlingen en leraren. Zij vertellen ons alles over het alternatieve ritueel tegen meisjesbesnijdenis, dat Amref samen met de Masai heeft ontwikkeld. Vervolgens ontmoeten we het enthousiaste Entarare Community Water Comite.

 

Terug in Snowcap Camp vertrekken we na de lunch voor een korte, maar redelijk pittige middag fietsen. We fietsen de hele middag parallel aan de grens van Kenia. We starten op tarmac en moeten direct behoorlijk klimmen. De eerste kilometers voeren door naaldbomenbos over bochtig asfalt. Na het verlaten van het naaldbomenwoud, word je getrakteerd op adembenemende uitzichten over de savanne onderaan de voet van de Kilimanjaro. We overnachten in het prachtige Wildlife Corridor Camp.
35 kilometer   446 hm   niveau 3 

DINSDAG 13 OKTOBER

Track 3: Kilimanjaro Track
Lake Chala - Snowcap Camp - Koninginnenrit!

We verlaten Lake Chala Camp via een klein zandpad. De track van rode aarde stijgt en daalt over de eerste kilometers. Deze track gaat over in een pad met meer steenslag en hier en daar kom je een speelse passage tegen. Na een redelijk vlak traject langs zonnebloemvelden loopt de track gestaag omhoog. Aan de rechterhand passeren we de grensovergang bij Loitokitok. De laatste 15 kilometers moeten we flink klimmen over de uitlopers van de Kilimanjaro naar de finishlocatie. De koninginnenrit doet zijn naam eer aan!

We komen onderweg meerdere Masai dorpjes tegen. Onderweg hebben we een schitterend uitzicht over de Keniaanse savanne. We rijden op een gegeven moment letterlijk over de grens met Kenia, dus houd je GPS goed in de gaten zodat je niet per ongeluk de grens oversteekt! We finishen op hoogte in Snowcap Camp, een startlocatie voor veel Kilimanjaro expedities.
64 kilometer   1372 hm   niveau 5 

MAANDAG 12 OKTOBER

Track 2: Railway Track
Mountain Inn Camp - Lake Chala

We verlaten de omgeving van Moshi en fietsen richting Lake Chala, dat op de grens met Kenia ligt. Deze dag voert ons voornamelijk over vrij brede zandpaden. Na de kruising met een asfaltweg wordt de route pittiger. Er volgen lange stukken vals plat en vlak voor het kamp een redelijk steile klim naar Lake Chala.

De meeste dorpen langs de route zijn Pare dorpen. Er is geen grote bebouwing langs de route, maar je komt regelmatig wat kleine leemhutjes tegen. Delen van de route voeren langs de oude Usumbara railwaytrack. Langs de route zien we bananenplanten en palmen. Het grootste deel van de track geeft een schitterend uitzicht op de North Pare mountains. Vanaf het tweede deel van de track heb je zicht op de savannes in Kenia. En in het laatste deel kom je meerdere bavianen tegen. De beloning na de laatste zware klim is enorm: het echt adembenemende mooie uitzicht op Lake Chala. ’s Avonds ontmoeten we Charles Leshore, project officer bij Amref. Hij zal vertellen over de Masai cultuur en tradities en zijn werk voor Amref.
73 kilometer   597 hm   niveau 4 

ZONDAG 11 OKTOBER

Track 1: sugar cane track
Kia Lodge - Mountain Inn Camp

Na de officiële flag off door Dr. Donald Mmbando van het Ministerie van Gezondheid  Tanzania en Jaap Frederiks, de Nederlandse ambassadeur in Tanzania, starten we met de eerste track. Een goede inkomer, want we maken weinig hoogtemeters en de ondergrond is niet heel technisch. We fietsen over rood zand, afgewisseld met steenslag.

We passeren op de route een aantal dorpjes van gemengde Wachaga en Masai stammen. We zien veel akkerbouw en fietsen vervolgens door het Elephant Forest. Langs de route zien we de eerste karakteristieke Baobab bomen. De route doet op sommige stukken tropisch aan door de vele bananenplanten en mango bomen. We fietsen een deel van de track door de TPC compound. TPC is de oudste en een van de grootste suikerrietplantages in Tanzania.

Als we aankomen in Moshi, bezoeken we een waterproject van Amref Flying Doctors. Vervolgens fietsen we door naar Mountain Inn Camp.
53 kilometer   276 hm   niveau 2  

ZATERDAG 10 OKTOBER

Voor dag en dauw vertrekt ons team naar Schiphol, vandaag zal vooral gevlogen worden. De hele club fietsers arriveert in de avond in Tanzania. Het is al donker als alle deelnemers arriveren bij de lodge. Hapje, drankje, uitleg over de tocht, fietsen in elkaar zetten. De deelnemers hoeven zich geen zorgen te maken over eventuele verveling. En op tijd naar bed natuurlijk. Vanaf morgen begint het échte fiets-avontuur en worden de comfortabele lodge bedden ingeruild voor tentjes en matrasjes op de grond.
 

Totaal opbrengst

In totaal is er tot nu toe € 517.848,82 opgehaald en met dat geld kan Amref de volgende dingen doen:

  • Voor 60 euro kunnen we een fiets kopen voor een gezondheidswerker zodat hij van dorp naar dorp kan fietsen om patiënten te bezoeken en medische zorg te geven.
  • Voor 122 euro kunnen we een opleiding in basisgezondheidszorg bekostigen voor een lokale zorgverlener. Hij of zij geeft gezondheidsvoorlichting en medische zorg.
  • Voor 300 euro kunnen we een kind opereren met een hazenlip.
  • Voor 1.150 euro kunnen we een vlucht betalen naar een afgelegen gebied. Een vlucht betekent: 150 consulten, 40 patiënten behandelen, minstens 10 mensen opereren en 8 artsen plus 40 verpleegkundigen en verloskundigen opleiden.
  • Voor 1.500 euro kunnen we een motor kopen voor een lokale zorgverlener die in een uitgestrekt gebied werkt. Dat betekent dat hij minder tijd kwijt is om afgelegen huizen in een moeilijk begaanbaar terrein te bereiken.
  • Voor 2.000 euro kunnen we een volledige opleiding bekostigen voor een professionele verpleegkundige.
  • Voor 5.600 euro kunnen we 800 kinderen beschermen tegen malaria. Malaria is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Afrika.
  • Voor 10.000 euro kunnen we 1.500 personen toegang geven tot schoon water en sanitaire voorzieningen, inclusief toilet en wasgelegenheid.

Natuurlijk is er nog steeds de mogelijkheid om Amref Flying Doctors te sponsoren.