Hittestress-kaart toont hotspots in steden

De hittestresskaart van advies- en ingenieursbureau Tauw laat zien waar de échte hotspots in steden zich bevinden tijdens zeer warme dagen. Om mensen te beschermen tegen de risico’s van hittestress, kunnen gemeenten op deze plekken gericht maatregelen nemen. Met de juiste maatregelen kan de temperatuur enkele graden lager zijn, de gevoelstemperatuur kan zelfs tot 10 graden lager zijn.

Als je hittestress hebt, kan je lichaam de temperatuur en luchtvochtigheid niet meer aan. Je bent dan letterlijk oververhit, omdat je lichaam niet voldoende zweet en dus niet afkoelt. Dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

De hittestresskaart van Tauw toont waar in de stad extreme hitte kan optreden op zeer warme dagen en toont het effect van maatregelen op deze hitte. Met deze kaart kunnen gemeenten de meest effectieve maatregelen kiezen om de hitte te temperen en hittestress te beperken.

Eindhoven

Op verzoek van de gemeente Eindhoven werkt Tauw een hittestresskaart voor de stad uit. Het onderzoek is bedoeld om meer inzicht te krijgen in het hittestressfenomeen en om de stad te helpen met concrete en efficiënte maatregelen, die de risico’s op hittestress verminderen.

Bij een warme dag is het in de stad Eindhoven 4 tot 5 graden warmer dan buiten de stad. Bij een weersvoorspelling van 32 graden kan het op sommige plekken in de stad 36 of 37 graden zijn.  Met bijvoorbeeld de aanleg van groen, water of fonteinen kan de hitte structureel met enkele graden worden verminderd. Op korte termijn kunnen op de echte hotspots schaduwplekken en verkoeling worden gerealiseerd met bijvoorbeeld grote parasollen, mobiele waterfonteinen of verneveling.

Meer dagen 30 graden

Over het algemeen verwachten meteorologen dat het de komende decennia gemiddeld een paar graden warmer wordt in Nederland. Er zullen ook meer dagen zijn met temperaturen boven de 30 graden. Hierop zouden steden zich kunnen voorbereiden door heel gericht, met behulp van de hittestresskaart, maatregelen te nemen in de inrichting van de openbare ruimte en het een plek te geven in ruimtelijke plannen.

Meer informatie over de hittestress-kaart is hier te vinden.

Contact persoon: Jeroen Kluck