Kan Nederland zich wapenen tegen extreem weer? Dat vroegen we een klas technasium-scholieren!

Door extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering hebben onze dorpen, steden en buitengebieden steeds vaker last van wateroverlast, hittestress en droogte. ‘Hoe moet Nederland zich voorbereiden op de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt?’ vroegen we een klas technasium-scholieren van het RSG Lingecollege in Tiel. Als antwoord daarop gingen zij in 4 groepen in wedstrijdverband aan de slag met het ontwerp voor een klimaatrobuust schoolplein.

Eind januari presenteerden de groepen hun creatieve ontwerpen. En dat waren geen papieren tijgers, maar prachtig uitgewerkte maquettes. Ze hielden in hun ontwerp rekening met wateroverlast, hittestress en droogte.

Edwin van der Strate, Manager Klimaatadaptatie bij Tauw, vertelt: ‘Ik was oprecht onder de indruk van de creatieve ideeën en slimme ontwerpen. En dat maakte het aanwijzen van een winnaar erg lastig!’

De winnaars hadden een schoolplein ontworpen waarbij de behoefte van de scholieren centraal staat. Ze bedachten slimme combinaties, bijvoorbeeld een groentetuin op het dak: dit houdt niet alleen water vast als het regent, maar helpt ook om de school koel te houden in de zomer. En de scholieren houden er ook nog een gezonde snack aan over.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.