Klimaat schoolplein wint publieksprijs Vernufteling

Tauw heeft met de inzending ‘Kinderen ontwerpen eigen klimaat schoolplein’ de publieksprijs van de Vernufteling gewonnen.

31 januari 2020

Voor het derde jaar op rij heeft Tauw de publieksprijs van de Vernufteling in de wacht gesleept. Het project ‘Kinderen ontwerpen eigen klimaat schoolplein’ won de publieksprijs 2019. De prijs werd op 30 januari uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van NLIngenieurs.

Barbara Bekhof, adviseur klimaatadaptatie bij Tauw, was betrokken bij dit project en nam de prijs in ontvangst. “Super tof dat we de publieksprijs hebben gewonnen. Iedereen heel erg bedankt voor het stemmen. Hopelijk zeggen we binnenkort vaarwel tegen grijze schoolpleinen!”

Project Kinderen ontwerpen eigen klimaat schoolplein
De meeste schoolpleinen zijn saaie, betegelde oppervlakten die slecht met grote hoeveelheden neerslag kunnen omgaan en ’s zomers flink opwarmen en weinig schaduw bieden. Om over het gebrek aan groen, vogels en insecten nog maar te zwijgen. Daarom heeft Tauw de provincie Overijssel benaderd om, vanuit hun doelstelling om schoolpleinen te vergoenen, een serious game te ontwikkelen waarmee kinderen hun eigen 3D Klimaat Schoolpleinen kunnen ontwerpen.

De serious game helpt om tot een ontwerp te komen dat niet alleen aansluit bij de speelbehoeften van de kinderen, maar ook klimaatbestendig is. Het doel van de serious game is dan ook om de speelbehoefte van de kinderen inzichtelijk te maken voor de ontwerper en tegelijkertijd de kinderen bewust te maken van de effecten op waterberging, hittebestendigheid, biodiversiteit en hergebruik van materialen. De leerlingen van groep 6, 7 en 8 die het getest hebben, zijn er razend enthousiast over.

De game is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Springzaad, IVN Natuureducatie, Provincie Overijssel, Natuur & Milieu Overijssel en Waterschap Drents Overijssels Delta en met financiele steun door de Tauw Foundation.

Benieuwd hoe de serious game werkt? Bekijk dan deze video of bezoek deze website.

De Vernufteling
De Vernufteling wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. NLingenieurs en tijdschrift De Ingenieur organiseren de Vernufteling.

De juryprijs werd gewonnen door Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV met het project ‘De Waterfabriek Wilp’.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.