Naadloos 3D samenwerken met BIM basis Infra

Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket hebben onlangs het ‘BIM basis Infra’ gelanceerd. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de infrasector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken rond 3D ontwerp-modellen op infrastructuur projecten. Inmiddels hebben ruim 40 partijen, waaronder ook Tauw, zich aangesloten bij dit initiatief. De aangesloten partijen uit de sector hanteren daarmee een gemeenschappelijke taal in de onderlinge uitwisseling.

15 juni 2020

Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de infrasector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken. Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de sector.

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast wordt vastgelegd welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).

Als Tauw werken we reeds samen met veel van de aangesloten partijen. Onderling maken onze lead engineers en BIM coördinatoren al projectspecifieke afspraken ten aanzien van de onderwerpen in deze ILS. We verwachten dat dankzij deze standaard het maken van technische werkafspraken vlotter verloopt, de training van onze collega’s rondom het werken met BIM coördinatie modellen eenduidiger wordt, en het onderlinge begrip groeit.

Meer weten over BIM en onze expertise op dit gebied? Bezoek dan onze pagina Building Information Modeling (BIM)

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.