Nauwkeurige metingen en tijdswinst met drones

Volumemetingen van grond met drones zijn dit jaar eerder regel dan uitzondering bij Tauw. Sinds begin dit jaar zijn we trotse bezitter van een aantal drones en zijn onze veldmedewerkers gecertificeerd om deze bij een grote diversiteit aan projecten in te zetten. En dat levert nauwkeurige metingen en veel tijdswinst op.

Het gebruik van drones is niet meer weg te denken uit de samenleving. Ze zijn klein, eenvoudig in gebruik en bieden ondersteuning in de meest uiteenlopende omstandigheden: van het vervoer van (post)pakketten tot het in beeld brengen van een prachtig maar onherbergzaam gebergte waar je te voet niet kunt komen.

Data direct verwerken
Ook in de wereld van metingen en inspecties hebben drones hun nut bewezen en zijn ze inmiddels onmisbaar: waar een veldmedewerker al snel enkele uren bezig is met het meten van het volume van grond, kan een drone dit binnen een kwartier tot op de centimeter nauwkeurig uitvoeren.

Drones zijn eenvoudig in gebruik, besparen tijd en verzamelen in die korte tijdspanne een enorme hoeveelheid data. Deze data is direct toe te passen in rapportages en bijbehorende adviezen. De drone zelf is slechts het ‘carrier system’. Het zijn de sensoren die eronder hangen en de manier waarop je met de vrijkomende data omgaat die de meerwaarde bieden voor onze producten en diensten.

Eenvoudige metingen en inspecties
Naast volumemetingen van grond, zetten we drones ook in voor 3D-visualisaties die bijvoorbeeld worden toegepast bij de actualisatie van hoogtemodellen, bij het vastleggen van de huidige situatie van een gebied (zoals bij terreininspecties), bij inpassingen van 3D-ontwerpen voor landschapsarchitecten, tijdens onderhoudsinspecties en bij het ontwerpen van kunstwerken langs watergangen. Naast natuurlijk de prachtige (bewegende) beelden waarmee we projecten, bouwwerken, natuur of omgeving op een unieke manier in beeld kunnen brengen.


In dit filmpje laat onze veldmedewerker Jan Bouwmeester zien hoe we een drone inzetten bij het inmeten van een depot

Drones in de toekomst
Het gebruik van drones is in de toekomst niet meer weg te denken in de wereld van metingen en inspecties. Wij voorzien dat ze straks waarschijnlijk tot de standaarduitrusting van onze veldmedewerkers en toezichthouders behoren. Naast metingen kunnen ze bijvoorbeeld ook worden ingezet voor het bepalen van de status van de ontgraving of voor het vastleggen van het resultaat van een civiele klus die dag. Dergelijke toepassingen bieden kansen voor onze klanten. Daarom blijven we actief op zoek naar innovatieve toepassingen van drones.

Wilt u weten wat drones voor uw projecten kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Jeroen Vellema (zie contactgegevens hieronder).

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.