Veel bedrijven die de hoge drempelwaarden van het Besluit risico’s zware ongevallen overschrijden (de zogenaamde hogedrempelinrichtingen) staan voor de uitdaging om in 2021 hun Veiligheidsrapport te herzien. Een tijdsintensieve opgave, waarmee zij het best zo vroeg mogelijk in het nieuwe jaar kunnen beginnen.
In 2015 is met het van kracht worden van het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo:2015), de Seveso III richtlijn in Nederland geïmplementeerd. In het besluit is onder andere opgenomen dat hogedrempelinrichtingen elke vijf jaar hun Veiligheidsrapport (VR) in zijn geheel moeten herzien, actualiseren en voorleggen aan het bevoegd gezag. In het VR staan alle technische en organisatorische aspecten beschreven alsmede de voorzorgsmaatregelen die getroffen zijn ten aanzien van het voorkomen, beheersen en bestrijden van zware ongevallen.
Veel hogedrempelinrichtingen hebben in 2016 voor het laatst hun VR bij het bevoegd gezag ingediend. Dit betekent dus dat zij dit jaar voor de uitdaging staan om het gehele VR te controleren op actualiteit en voortschrijdende inzichten, niet alleen vanuit interne ontwikkelingen maar ook vanuit vernieuwde inzichten én veranderende eisen vanuit het bevoegd gezag.
Bedrijven zullen bij de controle ten aanzien van interne veranderingen moeten nagegaan of:
Naast bovengenoemde ontwikkelingen is er sprake van voortschrijdend inzicht bij de wetgever, wat zich uit in:
Bent u voldoende op de hoogte van alle ontwikkelingen om uw VR volledig te kunnen herzien, of hebt u toch nog vragen? Onze ervaren adviseurs drinken graag een (digitale) kop koffie met u om over de ins en outs van de actualisatie te sparren.
TAUW heeft veel ervaring met vraagstukken rondom de Brzo-wetgeving en begeleidt bedrijven voor, tijdens en na de inspectie. Meer informatie hierover is te vinden op onze pagina Brzo-wetgeving.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.