Nieuwe tunnel in centrum Emmen zo goed als klaar

Het centrum van Emmen ondergaat een enorme verandering. Het wordt aantrekkelijker als winkelstad en om te recreëren en uit te gaan. Het project Centrumvernieuwing Emmen beslaat verschillende projecten, waarvan de ondertunneling van het centrum wel het meest in het oog springende is. Tauw is hier nauw bij betrokken.

Tunnel Hondsrugweg

Het centrum van Emmen biedt straks twee grote attracties: het nieuwe dierenpark en het theater aan de westzijde van het centrum en een bijzonder 'mensenpark' aan de Hoofdstraat. Een levendig Centrumplein gaat de oost- en westkant van het centrum met elkaar verbinden. De Hondsrugweg, dé verkeersader dwars door het centrum van Emmen waar meer dan 20.000 voertuigen per dag over rijden, moet daarom voor een deel ondergronds worden gebracht.

De tunnel heeft een totale lengte van 675 meter (waarvan 235 meter overdekt) en omvat twee tunnelbuizen voor elk twee rijstroken. Op het overdekte deel van de tunnel wordt de verbinding tussen dierenpark en theater en het centrum gerealiseerd in de vorm van een park. Bijzonderheden aan de tunnel zijn ondermeer de luifel aan de noordzijde van de tunnel, het kunstlicht in het overdekte deel en hellingbaanverwarming.

De westelijke tunnelbuis is in juni dit jaar opengesteld voor verkeer. Momenteel wordt hard gewerkt aan de oostelijke buis, die naar verwachting in november dit jaar volledig klaar is. Daarna wordt het wegverkeer door de oostelijke tunnelbuis geleid en worden de laatste werkzaamheden in de westelijke buis uitgevoerd. Volgens planning zal de tunnel in december dit jaar door de aannemer worden opgeleverd.

Rol van Tauw

Tauw heeft voor de tunnel de contractdocumenten opgesteld en de aanbestedingsprocedure begeleid. Ook verzorgen we sinds de start van de uitvoering (in december 2012) het contractmanagement.

Daarnaast heeft Tauw een rol gespeeld bij de  herinrichting van het Marktplein, waarvoor we de aanbestedingsdocumenten hebben opgesteld en de gemeente hebben ondersteund tijdens de aanbestedingsprocedure. Ook hebben we voor het plein op het overdekte deel van de tunnel geadviseerd bij het inkooptraject. Beide projecten zijn momenteel volop in uitvoering.

Meer informatie over de voortgang van Centrumvernieuwing Emmen op:
- www.emmeninbeeld.nl
- www.emmen-atalanta.nl

Contactpersoon: Dimitri Jansen