Onderscheidend profiel betaalt zich positief uit voor Tauw

Succesvol 2019 zorgt voor buffer tegen gevolgen corona

20 april 2020

Deventer, 20 april 2020 – Tauw Group B.V. boekte ook in 2019 weer uitstekende financiële resultaten. De omzet van de Tauw Group groeide met 7%, van EUR 129 miljoen in 2018 naar EUR 138 miljoen in 2019. Alle Europese landen van Tauw droegen hun steentje bij aan het behaalde resultaat. De EBITDA steeg met 18% naar EUR 8,5 miljoen. Om haar positie als Europees advies- en ingenieursbureau verder te versterken, investeerde Tauw fors in de ontwikkeling en implementatie van data gedreven oplossingen. De constante positieve resultaten bieden Tauw een buffer tegen de verwachte gevolgen van het COVID-19-virus in 2020. 

Het jaar 2019 werd gekenmerkt door de versterking van strategische programma’s in de hele groep en de consolidatie van het participatieve leiderschap. Henrike Branderhorst en Ralph van Roessel, de tweekoppige directie van Tauw Group, zijn trots op de behaalde resultaten in 2019. Van Roessel: “Vorig jaar hebben we de juiste balans gevonden tussen het verbeteren van onze winstgevendheid en het ontwikkelen en uitvoeren van strategische internationale programma’s voor bodem en grondwater, duurzaamheid, transacties en verantwoord beleggen en digitale transformatie. Deze balans heeft niet alleen onze resultaten in 2019 een boost gegeven, maar stelt ons ook in staat om een toekomstbestendig Tauw vorm te geven. Dit fundament en de inventiviteit en flexibiliteit van onze mensen geven ons het vertrouwen dat we de coronacrisis samen aankunnen.”   

Data gedreven oplossingen

De digitale transformatie van Tauw Group was een van de belangrijkste focuspunten afgelopen jaar. “Een hoog tempo van digitalisering en de ontwikkeling van data gedreven oplossingen voor het milieu en de fysieke leefomgeving, zijn cruciaal voor bedrijven als Tauw”, aldus Henrike Branderhorst. “We zijn ons bewust dat het verzamelen en verrijken van gegevens sterk afhankelijk is van IT-oplossingen, maar de grootste uitdaging zit in de menselijke interactie met die oplossingen. Ons succes op lange termijn hangt daarom niet alleen af van het omarmen van de juiste technieken, maar ook van het volledig betrekken van onze mensen, klanten en belanghebbenden bij deze veranderingen.” Daarom benadrukt ze het belang van het aantrekken van de juiste medewerkers.

Succes in zowel de particuliere als de publieke sector 

De voortdurende focus op de industriële markten voor zowel de advies- als de monitoringactiviteiten blijkt in alle landen van de Tauw Group een succesvolle strategie te zijn. Daarnaast hebben de nieuwe proposities en het aangescherpte ‘go/no go’-proces in de publieke sector (voornamelijk de Nederlandse) geleid tot een sterke stijging van de resultaten in 2019. De omzet van de Group groeide met 7%, van EUR 129 miljoen in 2018 naar EUR 138 miljoen in 2019. Alle landen droegen hieraan hun steentje bij. De EBITDA steeg met 18% naar EUR 8,5 miljoen. De nettowinst steeg van EUR 3,8 miljoen in 2018 naar EUR 4,5 miljoen in 2019. De kasstroom was in 2019 solide en de solvabiliteit verbeterde met een stijging van de equity ratio naar 47,3%. 

 

Participatief leiderschap

2019 was het derde jaar van de participatieregeling waarmee alle medewerkers van Tauw de mogelijkheid krijgen om deel te nemen in het bedrijf. “In 2019 is veel aandacht besteed aan het concept van participatief leiderschap, dat sterk verbonden is met de participatieregeling”, aldus Henrike Branderhorst. “In 2019 werd het concept van participatief leiderschap verder ingebed door echt positie te geven aan niet-hiërarchische (informele) leiders. We bouwen zo samen aan een positieve werkomgeving waar álle medewerkers zich welkom en thuis voelen en worden aangemoedigd om het potentieel van hun talenten te verkennen.”

Vooruitblik 2020

Voordat het coronavirus (COVID-19) de Europese markt in 2020 ontregelde, waren voor Tauw de omstandigheden positief in alle relevante marktsectoren. Het directieteam van Tauw blijft optimistisch kijken naar de toekomst. Van Roessel: “Ondanks de onzekerheid en op basis van de huidige inzichten en acties die tot nu toe al zijn ondernomen, hebben we alle vertrouwen in de toekomst. De coronacrisis is hopelijk een tijdelijke tegenslag in het realiseren van onze ambities op de lange termijn.” Branderhorst vult aan: “In de komende jaren willen we onze positie in de milieuadviesmarkt verder versterken, zowel in de Europese particuliere als in de Nederlandse publieke sector. We zijn blij dat onze meer resultaatgerichte en gedurfde aanpak nu al het gewenste effect heeft. ”

Referentieprojecten

 
Zie ook: Infographic jaarcijfers Tauw Group 2019 (pdf)

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.