PFAS soilwashing-techniek wint Infratech Innovatieprijs 2021

Samen sta je sterker! Dat laten TAUW en Milieutechniek de Vries & van de Wiel (onderdeel van DEME Environmental) zien met de innovatieve ‘soilwashing’-techniek, die dankzij een intensieve samenwerking tussen beide partijen is ontwikkeld. Deze nieuwe manier om PFAS-houdende grond te reinigen, heeft de prestigieuze InfraTech Innovatieprijs 2021 gewonnen in de categorie ‘Proces innovatie’, die op 13 januari 2021 tijdens de vakbeurs InfraTech werd uitgereikt.

14 januari 2021

Kostenefficiënte en duurzame reiniging

Met deze innovatie van de Vries & van de Wiel en TAUW is het mogelijk om zelfs de meest verontreinigde PFAS-houdende grond op een kostenefficiënte manier duurzaam te reinigen, zodat bouwprojecten weer door kunnen gaan. Maxime Verhagen, voorzitter van de jury en voorzitter van Bouwend Nederland, prees dit innovatieve PFAS-reinigingsproces omdat het de PFAS daadwerkelijk uit het milieu verwijdert en de grond opnieuw kan worden gebruikt.

Het DEME Hybrid Soilwashing Process draagt bij aan de circulaire economie; met behulp van deze techniek wordt PFAS-verontreinigde grond immers gereinigd tot secundaire grondstoffen”, vertelt Jochem Bloemendaal, bodemadviseur bij de Vries & van de Wiel. “Maar ook omdat de giftige en moeilijk afbreekbare PFAS-moleculen hiermee definitief uit het milieu verdwijnen. Dit betekent dat stilgevallen grond- en baggerwerken nu weer vlot getrokken kunnen worden.”

Jeroen Gmelig Meyling, senior projectleider van TAUW en direct betrokken bij deze innovatie, is met recht trots op het behalen van dit mooie resultaat. “Hier hebben we samen met onze partner de Vries & van de Wiel keihard aan gewerkt. Deze prijs zie ik dan ook als de kroon op onze samenwerking. Een samenwerking die laat zien dat we, door onze krachten te bundelen, nóg beter kunnen innoveren. De soilwashing-techniek biedt ons, en ook een groot deel van onze klanten, de mogelijkheid om PFAS-houdende grond op een duurzame en efficiënte manier te reinigen, nu én in de toekomst.”


 

“Dan rest ons natuurlijk nog een dankwoord te richten aan alle medewerkers van onze partner adviesbureau TAUW en van de Vries & van de Wiel, die het PFAS-reinigingsproces het afgelopen jaar op de Nederlandse markt geïntroduceerd hebben”, vertelt Pieter van der Mussele, bedrijfsleider de Vries & van de Wiel. “Ook danken we alle medewerkers van DEME Environmental die de laatste 5 jaar onderzoek gedaan hebben om dit proces op punt te stellen. Uiteraard danken we ook onze klanten die reeds gebruik hebben gemaakt van de PFAS-reiniging, voor het vertrouwen.”

 

Infratech 2021

Het doel van de InfraTech Innovatieprijs is om innovatieve ideeën te stimuleren op het gebied van het bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur.


Meer weten over het reinigen van PFAS-houdende grond?

Meer informatie over de soilwashing-techniek is te vinden op onze pagina Reiniging van PFAS-houdende grond.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.