Programma Werkplaats Omgevingsvisies en ondergrond compleet

Op 7 juni 2018 organiseren RUIMTEVOLK en Tauw en de ‘Werkplaats Omgevingsvisies en ondergrond’, een middagprogramma voor overheden waarin ruimtelijke opgaven in de ondergrond in relatie tot de gemeentelijke omgevingsvisie centraal staan. Het programma is inmiddels compleet en er is nog plek voor extra deelnemers.

Het zichtbare deel van ruimtelijke ontwikkelingen bevindt zich boven de grond. Maar leidingen, kelders en garages liggen onder de grond en deze raakt met name in steden zo langzamerhand overvol. Ook omdat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op de ondergrond vanuit de relatief nieuwe opgaven zoals de energietransitie en klimaatadaptatie.

De ondergrond is dus een belangrijk en actueel thema in de huidige ruimtelijke praktijk. En zo ook voor omgevingsvisies, dé plek waar opgaven en kansen in de fysieke leefomgeving samenkomen. Toch is het thema nog relatief onderbelicht. Hoe geef je de ondergrond een plek in omgevingsvisies? En hoe kun je met omgevingsbeleid slim programmeren en verrassingen en obstakels wegnemen?

Tijdens de Werkplaats Omgevingsvisies & Ondergrond staan deze en andere vragen centraal. Na een inleiding van Martijn Mekkink (Tauw) over de nieuwe praktijk van de ondergrond en Brechtje van Boxmeer (RUIMTEVOLK) over de ondergrond in de omgevingsvisie gaan deelnemers met elkaar aan de slag rond de vragen: tegen welke dilemma’s loop je aan in de nieuwe praktijk van de ondergrond? En hoe kan het instrumentarium van de omgevingsvisies daarbij helpen?

Wanneer
7 juni 2018 (13.00 – 16.00 uur)

Waar
RUIMTEVOLK / Jaarbeurs Innovation Mile (naast Utrecht CS)

Voor wie
Voor overheden

Programma
13:00 - 13:30 Inloop met koffie en thee
13:30 - 14:30 Kick off

  • Opening door Jeroen Niemans (RUIMTEVOLK)
  • Brechtje van Boxmeer (RUIMTEVOLK) over ondergrond in omgevingsvisies
  • Martijn Mekkink (TAUW) over de nieuwe praktijk van de bodem en ondergrond
  • Gesprek over praktijkervaringen met Werncke Husslage (provincie Zuid-Holland), Brechtje en Martijn

14:30 - 16:00 Werkplaats

  • In de Werkplaats gaan we met elkaar aan de slag rond de vraag: tegen welke dilemma’s loop je aan in de nieuwe praktijk van de ondergrond? Hoe kan ondergrond bijdragen aan het opstellen van de omgevingsvisie?

16:00 Afsluiting met borrel

Organisatie
RUIMTEVOLK & Tauw

Kosten
Kosteloos

Inschrijven
Via de website van Ruimtevolk

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.