Projectmanagement voor nieuwe tankterminal Europoort West

Binnen het Rotterdamse havengebied wordt op de Kop van de Beer (Europoort West) een nieuwe tankterminal gerealiseerd. Tauw heeft een deel van het projectmanagement uitgevoerd.

Het Havenbedrijf – dat zorgt voor de realisatie van de insteekhaven en afmeervoorzieningen van de nieuwe terminal - heeft dit terrein daarvoor aangewezen en het bedrijf Shtandart geselecteerd voor de bouw en exploitatie van de terminal. Om het terrein van circa 60 hectare gereed te maken voor de overdracht aan Shtandart zijn in een korte tijd zeer veel verschillende werkzaamheden en onderzoeken uitgevoerd. Het Havenbedrijf heeft Tauw gevraagd een deel van het projectmanagement te verzorgen.

Werkzaamheden Tauw

Een team van projectmanagers van Tauw heeft in korte tijd de uitvoering gecoördineerd van onderzoek naar niet geëxplodeerde explosieven, geotechnisch bodemonderzoek, milieukundig (water)bodemonderzoek, ecologisch onderzoek, 160.000 m3 grondverzet, de realisatie van inritten, de verplaatsing van een lichtmast en het broedvrijhouden van deelgebieden.

Complex project

Dennis Prins, projectmanager vanuit het Havenbedrijf en verantwoordelijk voor het gehele project, is tevreden over de inzet van Tauw: ‘Wat het project zo complex maakte, is dat alle onderzoeken en werkzaamheden in zeer korte tijd en liefst tegelijk moesten plaatsvinden. De aanwezigheid van ‘niet gesprongen explosieven’, het meeuwenbroedseizoen, het grote aantal partijen dat tegelijk actief was en de noodzakelijke volgorderlijkheid van deze werkzaamheden brachten het risico met zich mee dat dit tot een onbeheersbare en onveilige situatie zou leiden. Door extra projectmanagement in te zetten was het mogelijk de werkzaamheden per deelgebied strak achter elkaar, ‘in een soort treintje’, uit te voeren. Prettige bijkomstigheid was dat de ingezette Tauwers net als het Havenbedrijf zoveel mogelijk hebben aangesloten bij de Prince2 methodiek.’

Contact persoon: Remco Pikaar