TAUW heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een onderzoek uitgevoerd naar de knelpunten bij hoogwaardige recycling van luiers en incontinentiemateriaal en de instrumenten die ingezet kunnen worden om de luierketen te sluiten.
Eind twintigste eeuw is de markt van wasbare en herbruikbare katoenen luiers vrijwel volledig overgegaan op varianten voor eenmalig gebruik. De afvalstroom die dit veroorzaakt, maakt een belangrijk deel uit van het huishoudelijk afval en het afval in verplegings- en verzorgingshuizen. Zo'n 92,5% hiervan belandt met het restafval in de afvalverbrandingsinstallatie.
Er wordt door de markt al enige tijd gewerkt aan de recycling van luiers en incontinentiemateriaal. Op dit moment is er op één locatie in Nederland (ARN in Weurt) een mogelijkheid voor partijen om dit afval - met het oog op recycling - te laten verwerken. Dit gaat vooralsnog om een zeer klein deel van het totale volume dat jaarlijks vrijkomt.
Het ministerie van I&W en de NVRD (Nederlandse Vereniging van Reinigings- en afvalverwijderings Deskundigen) kijken al een aantal jaren naar wat er nodig is voor meer en betere verwerkingsmogelijkheden voor luiers en incontinentieafval in Nederland.
Om te onderzoeken waarom de voorziene schaalgrootte nog niet tot stand komt en om te begrijpen welke instrumenten kunnen bijdragen om tot een gewenste situatie voor deze materiaalstroom te komen, heeft TAUW een verkenning uitgevoerd. Daarbij is met diverse spelers vanuit de gehele keten gesproken.
De conclusie uit dit recent verschenen TAUW-rapport is dat vanwege bestaande onzekerheden en risico’s, partijen op dit moment nog wat afwachtend tegenover elkaar zijn. Een echt dwingende kracht of gerichte prikkels om partijen tot meer circulariteit te bewegen, ontbreekt vooralsnog. De huidige wetgeving en normering dwingt producenten immers (nog) niet om hun producten aan te passen, en dwingt gemeenten en recyclers niet om inzamelings- en verwerkingscapaciteit te organiseren. Om dit te helpen versnellen, is gerichte ondersteuning gewenst.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.