Renovatie gemaal De Nieuwe Horn

Tauw gaat voor Waterschap Rivierenland het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding voor de renovatie van gemaal De Nieuwe Horn verzorgen. Het gemaal wordt in capaciteit vergroot, vis moet kunnen migreren en groot onderhoud is nodig aan het gebouw en de installaties.

In juli 2007 hebben grote hoeveelheden neerslag gezorgd voor wateroverlast in het gebied tussen de Lek en de Linge. Uit onderzoek blijkt dat gemaal De Nieuwe Horn in Acquoy (bij Leerdam) onvoldoende capaciteit heeft voor een goede afwatering. Daarnaast is vastgesteld dat het gemaal een knelpunt is voor vrije migratie van vis.

Om deze knelpunten op te lossen wordt de capaciteit van het gemaal vergroot, het gemaal in twee richtingen vispasseerbaar gemaakt en volledig gerenoveerd. De renovatie bestaat ondermeer uit bouwkundig onderhoud, het plaatsen van automatische krooshekreiniging en het vervangen van pompen, aandrijving en de gehele elektrische installatie.

Tauw bereidt de renovatie voor, verzorgt de vergunningen, bestekken en onderzoeken, en treedt op als directievoerder tijdens de uitvoering.

Dit project laat zien dat waterbeheer en ecologische meerwaarde prima samen gaan. De oplevering staat eind 2012 gepland.

Tauw is marktleider in Nederland op het gebied van gemalen. Meer informatie op www.grootingemalen.nl

Contact persoon: Elise Rood