Sassluis Enkhuizen in de prijzen bij Nationale Sluizendag 2022

Op 30 september werd in Middelburg de Nationale Sluizendag georganiseerd. Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) reikt elk jaar een prijs uit voor de best gerestaureerde sluis in Nederland. De Sassluis in Enkhuizen was hierbij één van de acht kanshebbers en veroverde een tweede plaats.

05 oktober 2022

De afgelopen jaren heeft TAUW samen met Friso Civiel gewerkt aan het herstel van de Sassluis. Dit deden we in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Gelijktijdig met de waterveiligheidsopgave is deze rijksmonumentale sluis ook gerestaureerd. Gedurende het hele project was veel aandacht voor de vormgeving van historische elementen in de sluis (deuren, sluismuren, en het bedieningsmechanisme). Ook heeft TAUW samengewerkt met een bouwhistoricus en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Onderdeel van het project waren een bouwhistorisch onderzoek, het opstellen van een restauratieplan en aanvraag van een restauratiesubsidie bij de RCE. In mei 2020 is dit waterkerende kunstwerk opgeleverd. De sluis is voor de komende 100 jaar weer waterveilig en ook qua uitstraling sterk verbeterd.

De jury voor de Nationale Sluizenprijs heeft een bezoek gebracht aan de Sassluis en zeven andere sluizen. Na vakkundig beraad en inhoudelijke vergelijking werden de prijzen verdeeld. De Sassluis eindigde daarbij de tweede plaats. Een afvaardiging van het projectteam mocht in Middelburg het eremetaal in ontvangst nemen. De jury sprak haar waardering uit voor de kwaliteit van de restauratie en het gedegen onderzoek dat hieraan vooraf ging. Een aantal maanden na de oplevering van het project is dit een prachtige waardering van de werkzaamheden van TAUW en Friso Civiel!

Winnaar van de Sluizenprijs 2022 was Stichting het Limburgs Landschap met de restauratie van het watermolensysteem van de Frankenhofmolen.


Sassluis maakt onderdeel uit van het project Verbetering 7 kunstwerken Noord-Holland

 

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze manager Marketing & Communicatie