Shoreliner gekozen tot meest duurzame havenproject

Het project ‘Port Waste Catch Shoreliner’ is verkozen tot Meest Duurzame Havenproject van Rotterdam. De Shoreliner is een door Tauw ontwikkeld opvangsysteem dat in de Lekhaven drijvend plastic opvangt, verwijdert en recyclet.

De prijs werd onlangs uitgereikt tijdens de tweede editie van De Havenborrel in Metropole Café NRC. "Wij waarderen het enorm dat we deze prijs in ontvangst mochten nemen en zijn extra trots dat onze branchegenoten uit de haven op ons hebben gestemd'', aldus onze Tauw-collega Remco Pikaar.

Duurzaam opvangsysteem

De Shoreliner is een vangsysteem dat de aanvoer van plastic naar rivieren, zeeën en oceanen vermindert door plastic drijfvuil op een duurzame manier op te vangen, te verwijderen en vervolgens te recyclen. De data die met het vangen, meten en sorteren van het drijfvuil wordt verzameld, mag op aanvraag gedeeld worden. Deze data wordt eveneens gebruikt om kennis te vergaren en te delen en om het beleid rondom de plastic soep problematiek vorm te geven.

Tauw heeft de Shoreliner ontwikkeld in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en de stichting Tauw Foundation.

De Shoreliner is in de loop der tijd meerdere keren verbeterd, zo is de constructie robuuster geworden en is de opvangcapaciteit vergroot.

Monitoren van microplastics en nurdles

Naast het vangen van plastics is de Shoreliner ook een goed monitoringsinstrument voor zowel macro- als microplastics (zgn nurdles) in oppervlaktewater. Door deze data over meerdere jaren te verzamelen, kan daadwerkelijk worden vastgesteld hoe groot het probleem is en in hoeverre maatregelen tegen plastic soep effectief zijn.

Momenteel zijn er diverse Shoreliners in ontwikkeling, bijvoorbeeld aan de oostkant van het IJsselmeer in Stavoren. Ook zijn er plannen voor een Shoreliner in het Haringvliet.

Meer informatie over het project Port Waste Catch is te vinden op de website van Havenbedrijf Rotterdam.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.