Shoreliner in VR te beleven tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam

Rotterdam is de grootste haven van Europa, maar wil ook de schoonste zijn. Daarom is er tijdens de 41e van de Wereldhavendagen (vrijdag 7 tot zondag 9 september) – net als vorige jaren – uitgebreide aandacht voor plastic in de rivieren, zeeën en havens. Tijdens dit weekend presenteert Tauw in het Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven de Shoreliner: een plasticvangsysteem dat de hoeveelheid (plastic) drijfvuil op een duurzame manier vermindert.

De Shoreliner bestaat uit een drijvend plastic catchsysteem dat op natuurlijke wijze (plastic) drijfafval in het water bijeen drijft vlak voor het talud. Het systeem ligt in de Lekhaven van de Rotterdamse haven en het project wordt uitgevoerd in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. Het drijfvuil belandt niet meer op het talud en drijft niet meer los in het water. Drijfvuil wordt via de geleider naar de opvangconstructie gestuwd. Deze wordt leeggehaald met een mechanische grijper, waarna recyclebaar materiaal gescheiden wordt voor hergebruik.

De Shoreliner ligt in de Lekhaven, maar wordt tijdens de Wereldhavendagen ook gepresenteerd in virtual reality. Hiermee kan de werking, het technisch ontwerp en de omgeving van de Shoreliner van alle kanten bekeken worden.

Opruimactie: Aan de bak!
Aan de bak organiseert op vrijdag en zaterdag (van 14.00 tot 16.00 uur) een plasticopruimactie. Doe ook mee en stroop, samen met (onder andere) Tauw-medewerkers uit verschillende landen, de mouwen op om plastic flesjes, blikjes en andere ‘verloren’ spullen in te zamelen. Het ingezamelde plastic wordt verwerkt in een unieke gouden Plastic Whale: een designsloep waarmee plastic uit het water gevist wordt. Zo houden we samen de Rotterdamse wateren en oevers schoon!

Meer informatie over de Wereldhavendagen vindt u op deze website.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.